Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Να κάνουν μπίζνες για να εξασφαλίσουν οικονομική αυτοτέλεια

Μόλις δύο μέρες μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα προς δημάρχους ότι οι δήμοι πρέπει να κάνουν μπίζνες και ότι πρέπει να δουλέψουν με τα τοπικά brands, σειρά είχε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να δώσει ανάλογες κατευθύνσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Ο υπουργός, Αργύρης Ντινόπουλος, κάλεσε τους δήμους να προχωρήσουν σε σύμπραξη με φορείς του ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ, καθώς, όπως είπε, «οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν, στενά συνεργαζόμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να προσφέρουν και πράγματι είναι ένας τομέας που θα μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δραστηριοποιηθεί». Από την πλευρά του, ο Γ. Ντόλιος ουσιαστικά ζήτησε από τους δημάρχους να προχωρήσουν σε προσφυγές εναντίον εργαζομένων που παραμένουν στις εργασίες τους με δικαστικές αποφάσεις - τονίζοντας πως «κόπηκαν» 250 προσλήψεις το 2014, αφού «οι περισσότεροι δήμαρχοι αρνήθηκαν να προσφύγουν όπως όφειλαν».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ στον Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε πως αυτή η επίσκεψη ξέφυγε από τα όρια της εθιμοτυπικής και έγινε ουσιαστική ως προς την παρέμβαση στα ζητήματα της Τοπικής Διοίκησης. Απαντώντας στα περί εφαρμογής των νόμων που ζήτησε ο Α. Ντινόπουλος, ρώτησε γιατί για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που παρακρατούνται από την κεντρική διοίκηση, δεν εφαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να αποδοθούν στους δήμους και στις Περιφέρειες. Επίσης, αναρωτήθηκε για τα δάνεια που πήραν οι δήμοι από το Παρακαταθηκών και Δανείων και προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές, από το οικογενειακό επίδομα και τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά και τα χρήματα που έχουν δανειστεί δήμοι γι' αυτά που δεν έδινε διαχρονικά το κράτος και τώρα αυτά τα χρέη επιβαρύνουν τους πολίτες. «Αυτά τα χρέη, δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική και να παραγραφούν;».

Εφερε, μάλιστα, και το παράδειγμα του δανείου στο Δήμο Πειραιά όπου το 2010 ήταν 139 εκατομμύρια ευρώ. Αν και η δημοτική αρχή σε 3,5 χρόνια, σε τέτοιες συνθήκες κρίσης και δυσκολιών, έδωσε 37,5 εκατομμύρια ευρώ, από το σταθερό κεφάλαιο αφαιρέθηκαν μόλις 8 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας είπε πως «είσαστε γνώστης και των τοπικών θεμάτων χρόνια, αλλά έχετε αποφασίσει και με βάση το Μεσοπρόθεσμο. Το γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν ραγδαίες μειώσεις στους ΚΑΠ μέχρι και το 2016. Αρα μιλάμε ότι θα καταρρεύσουν δομές, θα συγχωνευθούν, θα καταργηθούν παραπέρα και θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις» και κάλεσε όλο το ΔΣ «να εκτιμήσει την κατάσταση και να διεκδικήσει τις κρατικές εγγυήσεις από το κράτος, σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού, τις λειτουργικές ανάγκες που υπάρχουν και την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις σημερινές δομές και ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ