Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σφοδρές μαχές σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο κατά των μισθοφόρων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ. Βεβαίως, το «ΙΚ» είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ως δύναμη κρούσης κατά της συριακής κυβέρνησης για την προώθηση των ευρύτερων σχεδίων τους στην περιοχή που δεν αλλάζουν, ανεξάρτητα από την σημερινή τακτική τους, που εμφανίζονται ως ...πολέμιοι της τρομοκρατίας.

Στη Συρία, Κούρδοι μαχητές στη βόρεια μεθοριακή πόλη Κομπανί κατάφεραν να εκδιώξουν δυνάμεις τζιχαντιστών από αρκετά κτίρια που είχαν καταλάβει οι τελευταίοι προ εβδομάδων σε κεντρικούς τομείς της πόλης, προχωρώντας παράλληλα στην κατάσχεση σημαντικών ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών.

Στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας δυνάμεις του συριακού στρατού συνέχισαν τις επιχειρήσεις κατά των μισθοφόρων του «ΙΚ» βομβαρδίζοντας περιοχές - προπύργια των τελευταίων. Στο πλαίσιο αυτών των βομβαρδισμών, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν 13 άτομα, εκ των οποίων δύο παιδιά, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές μισθοφόροι σαν «πολεμιστές»...

Στο Ιράκ, στην πόλη Μπαϊτζί όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, ο ιρακινός στρατός και Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο αυτήν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή έπειτα από πολύμηνες μάχες. Η πλήρης ανάκτηση του ελέγχου του διυλιστηρίου του Μπαϊτζί θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς ο επόμενος σημαντικός στόχος μετά από αυτό θα είναι η ανακατάληψη των βόρειων πόλεων Τικρίτ και Μοσούλης.

«Η πρώτη ιρακινή δύναμη, η αντιτρομοκρατική ομάδα με την ονομασία Τάγμα της Μοσούλης, κατάφερε να εισέλθει στο διυλιστήριο Μπαϊτζί για πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους 5 μήνες», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ιρακινός αστυνομικός διευθυντής της περιοχής Σάλεχ Τζάμπερ, επικεφαλής της ομάδας στην οποία έχει ανατεθεί η φρούρηση του διυλιστηρίου.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε χθες ότι η χώρα του «αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθουν ακόμη δύο έως τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αν οι δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ή οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») προελάσουν πέριξ του Χαλεπίου». Ο ίδιος επίσης εκτίμησε ότι οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή «ωφελούν» την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, λέγοντας ότι το «κενό που αφήνει πίσω του το "Ισλαμικό Κράτος" ("ΙΚ") καλύπτεται από το καθεστώς», ενώ επιχείρησε να ...εξισώσει τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» με το συριακό στρατό και την κυβέρνηση.

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε το ίδιο 24ωρο η Ιορδανή βασίλισσα Ράνια που απηύθυνε έκκληση στις αραβικές χώρες «να μην αφήσουν ελεύθερο πεδίο στους εξτρεμιστές» που προβάλλουν μία «απεχθή εικόνα» της Μέσης Ανατολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ