Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εργαλείο προώθησης των συμφερόντων των μονοπωλίων

Το ρόλο του ευρωενωσιακού πλαισίου και συγκεκριμένα της «τρίτης ενεργειακής δέσμης οδηγιών και κανονισμών της ΕΕ και του ενεργειακού νόμου 4001/2011», που εξειδικεύει τους κοινοτικούς κανονισμούς στην επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίζει ο λαός, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Ν. Βασιλάκος, κάνοντας παράλληλα σαφές ότι ο ρόλος της εν λόγω «Αρχής» είναι «να προωθήσει συνθήκες απελευθερωμένης αγοράς» και «ελεύθερου ανταγωνισμού», δηλαδή την ελευθερία δράσης των μονοπωλιακών ομίλων. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο Ν. Βασιλάκος κλήθηκε για να παρουσιάσει τις εκθέσεις πεπραγμένων της ΡΑΕ για τα έτη 2012 και 2013.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν έκρυψε λόγια... Τόνισε με σαφήνεια ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ΡΑΕ είναι «τα μέτρα που παίρνουν η Βουλή, κυβέρνηση (...)ώστε σταδιακά η ελληνική ενεργειακή αγορά να ενσωματωθεί κατά ομαλό και αποδοτικό τρόπο στην ήδη με ταχύτατους ρυθμούς ενοποιούμενη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», επιδίωξη που ιεραρχούν οι ευρωενωσιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι ως προϋπόθεση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Την ίδια ώρα, η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου και συνολικά το κεφάλαιο φορτώνει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, μεταξύ άλλων με αλλεπάλληλες αυξήσεις, τα τελευταία χρόνια, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Ν. Βασιλάκος ανέφερε σχετικά ότι αυτό που αυξήθηκε δεν είναι αυτό καθαυτό το κόστος χρέωσης της ηλεκτρικής Ενέργειας (στην πραγματικότητα βέβαια και σε αυτό έχουν επιβληθεί μεγάλες αυξήσεις, π.χ. η πρόσφατη κατάργηση της χαμηλότερης χρέωσης για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις ρεύματος), αλλά «οι φόροι και τα τέλη» που φτάνουν «ακριβώς το 30% του λογαριασμού. Ειδικό τέλος 5%, ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ, χρεώσεις δήμου, χρεώσεις ΝΕΡΙΤ. Αυτός δεν είναι λογαριασμός ηλεκτρικού, αυτός είναι ένα πρακτορείο που μαζεύουμε ό,τι μπορούμε να μαζέψουμε» σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα χαράτσια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιβάλλονται στο λαό, εξυπηρετούν τα περιβόητα «πρωτογενή πλεονάσματα» για την παραπέρα πολύμορφη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων...

Δεν υπάρχει φιλολαϊκή «ρύθμιση» των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ανέδειξε τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, σημειώνοντας: «Αυτή τη στιγμή, το 45% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ανήκει στους Μυτιληναίο, Κοπελούζο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συμμαχικά σχήματα "ΕΛΠΕ EDISON", "J&P ΑΒΑΞ". Ονόματα που δεν είναι άγνωστα στην ελληνική αγορά. Αυτοί ανταγωνίζονται ευθέως τη ΔΕΗ. Στη διαδικασία της απελευθέρωσης, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την ευρωπαϊκή πολιτική, ρύθμιση σε καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και να θέλετε δεν μπορείτε να κάνετε» και πρόσθεσε: «Στα είκοσι χρόνια της απελευθέρωσης της Ενέργειας, έχει στο ρεύμα 100% αύξηση από το 2001. Από 36.000 εργαζομένους που είχε η ΔΕΗ, έχει 18.500. Οι μισθοί των εργαζομένων έπεσαν στο 40%. Ποιοι αυξήθηκαν; Οι υπεργολάβοι με μισθούς "πείνας" και με "μαύρες" ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό, δηλαδή, πώς θα το ρυθμίσετε; Θα ρυθμίσετε τα κέρδη;». Ενώ επισήμανε επίσης: «Με βάση την απελευθέρωση, πάει να πωληθεί και το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που έχει απομείνει, το 66% της ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το ν. 4237/14 και θα πωληθεί και η "μικρή ΔΕΗ" και μετά τελειώσαμε».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο Θ. Πετράκος όσο και η Ζ. Κωνσταντοπούλου προσπάθησαν να καλύψουν πλήρως την πολιτική της ΕΕ, επικεντρώνοντας στα σκάνδαλα όπως των εταιρειών «ENERGA» και «Hellas», διαχωρίζοντάς τα πλήρως από το ευρωενωσιακό πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας. Μάλιστα, η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τη ΡΑΕ και την κυβέρνηση ότι παραβιάζει «τη βασική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι οι συνθήκες λειτουργίας της ΕΕ και προβλέπεται ότι η πρόσβαση στην Ενέργεια αποτελεί βασικό κοινωνικό δικαίωμα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ