Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 61
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στη μνήμη του συναγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΟΥ, γιατρού και προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ο οποίος έφυγε για πάντα από τη ζωή πριν από 40 μέρες, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, που με τόση πίστη και αθόρυβα βοηθούσε την πολιτική του μέσα από διάφορους φορείς και κινήματα παίρνοντας ενεργό μέρος. Ο απροσδόκητος αποχωρισμός του αφήνει μεγάλο κενό στο λαϊκό κίνημα.

Ο Βασίλης Μάνος από τα φοιτητικά χρόνια του στην Ιατρική Σχολή εντάσσεται στο προοδευτικό κίνημα του φοιτητικού και επιστημονικού χώρου, παλεύοντας την αδικία, την εκμετάλλευση και καταπίεση.

Με το σάλπισμα του ΕΑΜ για τη λευτεριά της πατρίδας στα «πέτρινα χρόνια», περνά στις γραμμές του και μέσα από τη θρυλική ΕΠΟΝ, αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης του.

Αποφοιτά από την Ιατρική Σχολή από τους πρώτους και παίρνει την ειδικότητα του παιδιάτρου. Ηξερε εφτά γλώσσες. Ως γιατρός, μα πρώτα ως άνθρωπος δίνει όλη την αγάπη του και την επιστήμη στα πάσχοντα παιδιά, παρηγορώντας τους γονείς. Επί δημάρχου Φωλόπουλου στο Περιστέρι από τη θέση του αντιδημάρχου, δίνει τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό του στρατού, ενώ παράλληλα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πολιτισμό.

Τα 20 τελευταία χρόνια δίνει τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά από το φορέα του ΕΣΥΝ, με κύριο άξονα πάλης την πρόληψη.

Ο ξαφνικός θάνατος τον βρίσκει στη θέση του προέδρου. Το έργο του τεράστιο. Επιστημονικό, ιδεολογικό, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ο απροσδόκητος αποχωρισμός του μας ορφάνεψε όλους.

Η γνώση του γίνεται γνωστή στην Ελλάδα, μα και σε όλον τον κόσμο Αμερική - Σουηδία - Γερμανία - Ολλανδία - στην έδρα του ΟΗΕ.

Συναγωνιστή και πρόεδρε Βασίλη, το όραμά σου το συνεχίζουμε.

Αιώνια η μνήμη σου.

Γιώργος Παπαντωνίου, έφορος του ΕΣΥΝ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών ΝΙΚΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Μπαλάτζου) από τη Θήβα, οι αδελφές τους προσφέρουν 30.000 δρχ. για το Συνέδριο της ΚΝΕ.

* * *

Ο Γ. Παπαβασίλης προσφέρει για το Συνέδριο της ΚΝΕ 25.000 δρχ.

* * *

Η Ζωή Αργυρούλη προσφέρει 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη του συζύγου της ΘΑΝΑΣΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.

Στις 28 του περασμένου Μάη, έκλεισαν 5 χρόνια από το θάνατο του φίλου και συναγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Υπήρξε στέλεχος κατά την περίοδο της Κατοχής κι ακόμα μεγαλύτερο και αξιότερο την περίοδο τη μεταπολεμική του εμφύλιου πολέμου, την εξορία της χούντας, μέχρι που πριν από 5 χρόνια και σε μεγάλη ηλικία, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του, ως πρώτη προσφορά, προσφέρουν 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του Παραρτήματος Ναυπακτίας - Δωρίδας της ΠΕΑΕΑ, «έφυγε» από τη ζωή το Πάσχα του 2001.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΟΥΣΤΑ, προσφέρω το «Ριζοσπάστη», του οποίου ο σύζυγός μου ήταν τακτικός συνδρομητής, 50.000 δρχ.

Κωστία Ηλιοπούλου από Μοναστηράκι Δωρίδας

  • Επίσης στη μνήμη του Αριστείδη Ηλιόπουλου, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, ο Δημ. Γεωργακόπουλος προσφέρει 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΔΗΜΗΤΡΗ και ΑΡΧΟΝΤΙΑΣ ΤΙΤΟΝΙΔΟΥ, καθώς και στη μνήμη του θείου μου ΓΙΩΡΓΗ ΤΖΗΚΑ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκεών, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Χρήστος Τιτονίδης

* * *

Εμείς, η γενιά της Εθνικής Αντίστασης δε θα ξεχάσουμε όσο ζούμε τους διωγμούς, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις των πατριωτών, από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, τους Χίτες και τους συνεργάτες των κατακτητών με τη στήριξη των Αγγλων και Αμερικανών «συμμάχων». Νεαρά παλικάρια εμείς τότε, με οράματα και ιδανικά, με αγνά αισθήματα, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας ότι θα είχαμε αυτή τη μεταχείριση, μετά την απελευθέρωση της πατρίδας. Πέτυχαν, όμως, να προκαλέσουν και να τροφοδοτήσουν τον Εμφύλιο, που έφερε μεγάλη δυστυχία και συμφορά στον τόπο μας. Χιλιάδες οι καταδίκες και οι εκτελέσεις των αγωνιστών.

Τον Απρίλη του 1949 το έκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης καταδίκασε σε θάνατο 28 αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, οι οποίοι εκτελέστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν και ο εικοσάχρονος αδελφός μου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ. Τον ίδιο μήνα, στον Ταΰγετο δυνάμεις των ΛΟΚ δολοφόνησαν δεκάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, οι οποίοι νοσηλεύονταν εκεί, το νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες γονείς ανταρτών. Ανάμεσά τους ήταν και η γυναίκα μου ΕΥΔΟΞΙΑ (Δόξα) ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, 27 χρόνων και έγκυος 7 μηνών. Είχαμε αφήσει τότε το κοριτσάκι μας 2 χρόνων και βγήκαμε και οι δύο στο βουνό, στο ΔΣΕ, προτιμώντας τον τίμιο δρόμο του αγώνα.

Απευθύνομαι τώρα σε όλους τους πατριώτες και προπάντων στις μανάδες να φράξουμε το δρόμο στους ιμπεριαλιστές και στους συμμάχους τους, πριν μας αιματοκυλήσουν και πάλι και να στηρίζουμε στο ΚΚΕ, που αγωνίζεται για τη συγκρότηση του Λαϊκού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου και για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό και τον τόπο μας.

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ζωοδόχου Πηγής Ιλίου, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τάσος Λυμπερόπουλος αντιστασιακός, γραμματέας της ΠΕΣΑΘΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ