Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πλευρά του ίδιου οικοδομήματος

Το νέο περιστατικό με συγκρούσεις οπαδών, την Κυριακή το πρωί στη Μαδρίτη, μεταξύ αυτών της Λα Κορούνια και της Ατλέτικο Μαδρίτης, με αποτέλεσμα το θάνατο του 40χρονου οπαδού της πρώτης, έρχεται μόλις 15 μέρες μετά τη δολοφονία του Σέρβου οπαδού του Ερυθρού Αστέρα στην Κωνσταντινούπολη από αντίστοιχους της Γαλατασαράι πριν από αγώνα των δύο ομάδων για την Ευρωλίγκα. Και το νέο συμβάν μάλιστα εντάσσεται στην ιδιαίτερα... πλούσια αλυσίδα αντίστοιχων γεγονότων που τους τελευταίους μήνες (ουσιαστικά από την αρχή της αγωνιστικής σεζόν) εξελίσσονται στην Ευρώπη, όπως τα επεισόδια στα βαλκανικά γήπεδα (με ιδιαιτερότητα και τον άκρατο εθνικισμό), τα πρόσφατα σε Ιταλία και Γαλλία, αλλά και τα όσα έχουν γίνει σε αρκετούς αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ φέτος.

Ολα αυτά - πέρα από τις εκάστοτε αιτίες και αφορμές - για μια ακόμα φορά δείχνουν ξεκάθαρα ότι το θέμα της οπαδικής βίας δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο σε μια χώρα ή υπόθεση κάποιων συγκεκριμένων ομάδων οπαδών, όπως πλασάρεται. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι μέρος του σημερινού οικοδομήματος του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού (και ειδικότερα του ποδοσφαίρου) και των όσων αυτός επιτάσσει.

Οι αγοραίες λογικές του, το κυνήγι των κερδών μέσω της επιτυχίας, οι κόντρες συμφερόντων, άσχετες πολλές φορές με τα αθλητικά δρώμενα, η συντήρηση των οργανωμένων οπαδών ως «μισθοφορικού στρατού» για την προάσπιση αυτών των συμφερόντων, η χειραγώγηση και η εκμετάλλευση της μάζας των φιλάθλων, το παρασκήνιο, είναι από τα βασικά στοιχεία που οδηγούν στη βία στα γήπεδα. Μάλιστα, το γεγονός ότι το ίδιο έργο παίζεται παντού, ακόμα και εκεί που θεωρείται η ...βιτρίνα αυτής της εμπορευματοποίησης (π.χ. περιπτώσεις σε Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία), η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται αρκετές φορές ως παράδειγμα προς μίμηση, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ρίζες του φαινομένου βρίσκονται βαθιά χωμένες στον ίδιο τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό. Και τα όποια... λίφτινγκ επιχειρούνται στο ίδιο το προϊόν που κάποιοι θέλουν να τα πλασάρουν μάλιστα ως λύση, η ένταση των μέτρων καταστολής (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), κάθε άλλο παρά τέτοια αποτελούν.


Μπ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ