Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάταιες προσπάθειες για ειρήνευση

Ανήσυχη από τις εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει άσκοπες, μάλλον, προσπάθειες να αποτρέψει την εξέλιξη των συγκρούσεων σε ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο στη FYROM. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια, πρέσβης Γ. Κακλίκης, επεξεργάστηκε σχέδιο με στόχο την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο φαίνεται ότι έχουν οδηγηθεί οι ενδοεθνοτικές συνομιλίες.

Οι ελληνικές προτάσεις έχουν υποβληθεί στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις της FYROM. Το σχέδιο πέντε σταδίων, που έχει υποβάλει η Αθήνα, συνοπτικά - σύμφωνα με non paper του ελληνικού ΥΠΕΞ - έχει ως εξής: Πρώτο στάδιο: Πρώτη γενική συζήτηση των βασικών επιδιώξεων των δύο πλευρών. Κατάθεση των γραπτών θέσεων Σλάβων και Αλβανών στη Γραμματεία του διαλόγου, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει σε συγκερασμό τους. Δεύτερο στάδιο: Μελέτη του προϊόντος της Γραμματείας από τις δύο πλευρές και υποβολή βελτιωμένων προτάσεων. Τρίτο στάδιο: Επεξεργασία των νέων προτάσεων από τη Γραμματεία. Τέταρτο στάδιο: Γενική συζήτηση των λεπτομερειών και υποβολή των τελικών προτάσεων των δύο πλευρών. Πέμπτο στάδιο: Διαμόρφωση του τελικού κειμένου από τη Γραμματεία και υπογραφή του.

Χαρακτηριστικό των ελληνικών προτάσεων, που - όπως σημειώνουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ - είναι υποβοηθητικές της προσπάθειας που καταβάλλει ο Χ. Σολάνα, είναι το αυστηρό και σύντομο χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο επιβάλλεται οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία. Το γεγονός αυτό - όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι - περιγράφει την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή. Παρά, όμως, τη μεγάλη κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας και την προσπάθεια που καταβάλλεται, παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η χώρα μας θα πρέπει να προετοιμαστεί για πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ