Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέο κύμα αυταρχισμού απέναντι σε φοιτητές

Αυθαίρετο κλείσιμο των σχολών του κέντρου και προσαγωγές φοιτητών που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Από τη συγκέντρωση το πρωί στον πεζόδρομο της Μασσαλίας έξω από την κλειστή Νομική
Από τη συγκέντρωση το πρωί στον πεζόδρομο της Μασσαλίας έξω από την κλειστή Νομική
Νέα ένταση του αυταρχισμού απέναντι σε φοιτητές σημειώθηκε χτες από την κυβέρνηση, με αυθαίρετα λουκέτα σε σχολές και προσαγωγές φοιτητών που πήγαν να διαμαρτυρηθούν γι' αυτή την κατάσταση.

Για άλλη μια φορά, χτες το πρωί έκλεισαν εντελώς αυθαίρετα τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθήνας που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Φοιτητές που πήγαν το πρωί για μάθημα αντίκρισαν τις σχολές της Νομικής και των Παιδαγωγικών που στεγάζονται στο παλιό Χημείο κλειστές, χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Μασσαλίας έξω από τη Νομική σχολή και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πήρε άμεσα την πρωτοβουλία για διαμαρτυρία στην Πρυτανεία του Ιδρύματος, όμως και η Πρυτανεία ήταν κλειστή.

Η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατήγγειλε το κλείσιμο των σχολών αλλά και την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των διαδηλώσεων με πρόσχημα την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού. «Οι αποφάσεις αυτές -τονίζει στην ανακοίνωση- έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ενέργειες του τελευταίου διαστήματος που εντείνουν την τρομοκράτηση του λαού. Το δόγμα "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές, την ολοκληρωμένη μόρφωση και τη δουλειά με δικαιώματα, που τσακίζει κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Απαιτούμε να ανοίξουν τώρα οι σχολές! Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό που τη συνοδεύει. Να δοθούν οι εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται ο Νίκος Ρωμανός. Η μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νέου», υπογράμμισε το ΜΑΣ.

Στο μεταξύ, συνεδρίασαν Διοικητικά Συμβούλια φοιτητικών συλλόγων και αποφάσισαν άμεση κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου και μετέβη αντιπροσωπεία από εκλεγμένους φοιτητές στα ΔΣ των σχολών του κέντρου, της Φιλοσοφικής και άλλων συλλόγων. Οι εκλεγμένοι ζήτησαν να μπει μια αντιπροσωπεία τους στο υπουργείο για να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματα και τη διαμαρτυρία τους, τόσο για το αυταρχικό κλείσιμο των σχολών του κέντρου όσο και για την άρνηση των εκπαιδευτικών αδειών που δικαιούται στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Αντ' αυτού όμως, οι αστυνομικές δυνάμεις τους ζήτησαν να διαλυθούν, λέγοντάς τους ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή κι έπειτα τους περικύκλωσαν τα ΜΑΤ και τους προσήγαγαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Τις προσαγωγές κατήγγειλε και πάλι η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ με ανακοίνωσή της. Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές φοιτητές κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ για περίπου δυο ώρες μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι.

Διαμαρτυρία και στο υπουργείο Παιδείας

Παράλληλα, για χτες ήταν προγραμματισμένη κι έγινε παράσταση διαμαρτυρίας και στο υπουργείο Παιδείας, για το θέμα των μετεγγραφών, αλλά και για το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού στη μόρφωση, από τους Συλλόγους Φοιτητών Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Νηπιαγωγών, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ, καθώς και Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ από το ΕΚΠΑ. Πέρα από την απαίτησή τους να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των μετεγγραφέντων πρωτοετών και να μη χάσουν το πρώτο εξάμηνο, οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν και στο υπουργείο Παιδείας για το αυθαίρετο και αυταρχικό κλείσιμο της Νομικής και του Χημείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ