Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Μαζικό «παρών» από τους ανθρώπους του Αθλητισμού

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τις παρεμβάσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Μπάσκετ Γ. Βασιλακόπουλου και του καθηγητή των ΤΕΦΑΑ Κ. Μπουντόλου

Από το χώρο της εκδήλωσης
Από το χώρο της εκδήλωσης
Η εκδήλωση - συζήτηση του Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος από ανθρώπους του Αθλητισμού που έδωσαν μαζικά το «παρών» στην αίθουσα της Βουλής όπου πραγματοποιήθηκε. Ανάμεσά τους βρέθηκαν πρόεδροι, εκπρόσωποι αλλά και νομικοί σύμβουλοι αθλητικών Ομοσπονδιών, αθλητές, καθηγητές των ΤΕΦΑΑ, μέλη από συνδέσμους παικτών και της διαιτησίας, καθώς και εργαζόμενοι στο χώρο του Αθλητισμού. Ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσαν οι εκπρόσωποι του Αθλητισμού των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ).

Ολοι συμφώνησαν ότι η πρωτοβουλία του ΚΚΕ ήταν ιδιαίτερα σημαντική γι' αυτούς, αφού, εκτός απ' το να ακουστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται απ' τον νέο αθλητικό νόμο, τους δόθηκε βήμα για να μιλήσουν και για τη διαχρονική κατάσταση που επικρατεί στον Αθλητισμό, τη στιγμή μάλιστα που ούτε η ίδια η πολιτεία δεν το έκανε πριν παρουσιάσει το νέο αθλητικό νόμο.

Στις παρεμβάσεις που έγιναν, υπήρξε η κοινή αντίληψη ότι ο συγκεκριμένος, παρά τις μεγαλοστομίες από πλευράς υφυπουργού Αθλητισμού, όχι μόνο δε διορθώνει τα πράγματα, αλλά τα κάνει ακόμα χειρότερα. Στα σημεία που εστίασαν οι άνθρωποι του Αθλητισμού ήταν αρκετά, με κυριότερα τις αλλαγές στο διοικητικό επίπεδο και τις αντίστοιχες στα καταστατικά των σωματείων, οι ασάφειες στα άρθρα που αφορούν τα οικονομικά ζητήματα στα οποία δε γίνεται καν λόγος για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, το θολό τοπίο που υπάρχει καθώς και οι όποιες συνέπειες θα προκύψουν απ' τις άδειες στους Δήμους για να δημιουργήσουν σωματεία, το θέμα της κατάργησης των μορίων στους διακριθέντες αθλητές κ.ά.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ Γ. Βασιλακόπουλος τόνισε αρχικά πως η πρωτοβουλία του ΚΚΕ αποτελεί σοβαρή βάση για ένα δημιουργικό διάλογο στον Αθλητισμό, επισημαίνοντας το γεγονός ότι από πλευράς αρμοδίων δε ζητήθηκε η γνώμη των ανθρώπων του Αθλητισμού. Για το νέο νόμο τόνισε πως ήρθε για να απορυθμίσει και όχι να ρυθμίσει τα πράγματα, καθώς είναι το αποτέλεσμα κάποιων φίλων που μαζεύτηκαν και το έγραψαν και όχι το αποτέλεσμα ενός δημόσιου σοβαρού διαλόγου.

«Το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και θα πρέπει να συζητήσουμε για μια άλλη πορεία χωρίς να μπούμε σε αναλύσεις για τα άρθρα που τυγχάνει να μην ευνοούν τον ένα ή τον άλλο. Εχουμε μια αθλητική νομοθεσία με 650 σελίδες θα προσθέσουμε κι άλλες. Για ποιο λόγο. Τι καλύπτει; Τι ρυθμίζει; Τι επικαιροποιεί; Για να λειτουργήσει προβλέπει πάνω από 60 υπουργικές αποφάσεις. Οχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα, αλλά τα διατηρεί και τα μεγιστοποιεί. Για παράδειγμα: βάζεις τα άρθρα για τη βία σε ένα αθλητικό νομοσχέδιο. Προσβάλλεις τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Υπάρχουν άρθρα για τα οικονομικά προβλήματα στον Αθλητισμό, όταν η λύση για το θέμα είναι γνωστό πως πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές για τον Αθλητισμό και να υπάρχει ποσοστιαία εμφάνιση του Αθλητισμού στον κρατικό προϋπολογισμό».

Απ' την πλευρά του, ο καθηγητής και πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ ΤΕΦΑΑ, Κώστας Μπουντόλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιεπιστημονικό που θα πρέπει να αποσυρθεί. Οπως είπε, φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού για άθληση όταν π.χ. υπάρχουν άρθρα που ορίζουν ανταποδοτικό τέλος για την άθληση. Επίσης, δεν παρέχει καμία εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της Φυσικής Αγωγής, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ ακόμα και απ' τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Κάτι που, όπως είπε, εγκυμονεί κινδύνους σε βασικούς τομείς όπως το επίπεδο διδασκαλίας ή τα εργασιακά ζητήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 32 χιλ. πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ και 13 χιλ. φοιτητές.

«Δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες του Αθλητισμού, είναι εχθρικό προς την αθλητική επιστήμη, δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις στήριξης του κλάδου των μελών της Φυσικής Αγωγής είναι αντιεπαγγελματικό και ισοπεδωτικό για αυτόν τον κλάδο», υπογράμμισε ο Κώστας Μπουντόλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ