Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις για αύξηση του ΦΠΑ στα πολιτιστικά αγαθά

Η Ενωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ) με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην ανησυχητική φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των θεάτρων.

«Η οποιαδήποτε αύξηση» - σημειώνει - «θα επηρεάσει αλυσιδωτά την τιμή του εισιτηρίου, πράγμα που θα οδηγήσει τα θέατρα σε εξαφάνιση, στερώντας από τον κόσμο τη δυνατότητα μιας ψυχαγωγίας υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους. Το επικείμενο αυτό επαχθές μέτρο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, που καταλήγουν μαθηματικά στον αφανισμό θεάτρων, μικρών θιάσων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Επισημαίνουμε, εκτός των άλλων, τον επαπειλούμενο διπλασιασμό του φόρου επιτηδεύματος, τη μη εφαρμογή του νόμου για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων και των χώρων πολιτισμού από τις υπηρεσίες του δήμου, και την πλήρη αδιαφορία του ΥΠΠΟ για το σύγχρονο πολιτισμό. Ενα τέτοιο καθεστώς είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα εξαναγκάσει τους Καλλιτεχνικούς Μη κερδοσκοπικούς Θιάσους σε λουκέτο».

Η φημολογούμενη εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ και στο βιβλίο, αλλά και στα συναφή επαγγέλματα, βρίσκει αντίθετο επίσης τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, επισημαίνοντας ότι αυτή «θα επιφέρει την εξόντωση του πολιτιστικού αγαθού».

«Μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και τη μη αντικατάστασή του από έναν υγιή φορέα Εθνικής Πολιτικής για το βιβλίο, την κατάργηση της ενιαίας τιμής στο βιβλίο, τη μονομερή περικοπή κατά 15% της τιμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, την πλήρη εγκατάλειψη των βιβλιοθηκών και την εξοντωτική υπερφορολόγηση των Ελληνικών εκδοτικών επιχειρήσεων, η συγκυβέρνηση αυτή, που επικαλείται την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας δεν πρέπει να στοχεύει στην αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στο βιβλίο, με την επίφαση της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ