Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΡΜΗΣ
Αντιδρούν στα εργοστάσια καύσης βιομάζας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίων επεξεργασίας βιομάζας πραγματοποίησαν, το πρωί της Κυριακής, κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Βασιλικών και της ευρύτερης περιοχής, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου στο ύψος της εισόδου των Βασιλικών.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αντίθετοι στην αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων και δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια που υπάρχουν και θα βλάψουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Στην περιοχή σχεδιάζεται η εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, ισχύος 498 kW έκαστη, στην περιοχή του κτήματος Παρούση και κοντά στη Λακκιά, σε εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και με διάσπαρτες κατοικίες, εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου.

Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση απαιτούν: «Να σταματήσει αμέσως κάθε συζήτηση, να απορριφθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να μην επιτραπεί σε καμιά περίπτωση η αδειοδότηση των μονάδων αυτών μόλις 200 μέτρα από σπίτια [...] Απαιτούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να πάρει άμεσα κατηγορηματική αρνητική απόφαση».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θέρμης ο δημοτικός σύμβουλος Θέρμης Φάνης Καρκατζούνης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ζιώγας. Σε κοινή ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θέρμης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Η εγκατάσταση εργοστασίων καύσης βιομάζας εντάσσεται στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του στρατηγικής σημασίας τομέα Ενέργειας και ειδικότερα της ηλεκτρικής. Εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας από την ΕΕ, που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια. Εκφράζεται και με την ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση - διάσπαση και πώληση της ΔΕΗ, με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες με διάφορες μορφές, ΦΑ, ανεμογεννήτριες, Φ/Β κ.λπ. και τώρα με την ΚΑΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.

Η πολιτική αυτή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαϊκού καταναλωτή (...) Εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον της περιοχής, την ανάπτυξή της προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Λαθροχειρώντας οι διάφοροι επενδυτές, όπως και εδώ, βαφτίζουν την επένδυση σαν παραγωγή Ενέργειας από βιοαέριο. Ενώ πρόκειται για παραγωγή από SYNGAS, παράγεται με καύση οργανικής ύλης με τη μέθοδο της πυρόλυσης και της αεριοποίησης, επεξεργάζεται και απόβλητα ως πρώτη ύλη οπότε θα έπρεπε να κατατάσσεται σε άλλη, αυστηρότερη κατηγορία από πλευράς περιβαλλοντικής αδειοδότησης ακόμα και με τη νομοθεσία του ίδιου του αστικού κράτους που δίνει "γην και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ