Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πληρώνουν την κόντρα για συγχρηματοδοτούμενα έργα

Στην παρακράτηση του εκλογικού επιδόματος των 200 ευρώ περίπου, που ήταν να πάρει ο καθένας από τους 287 υπαλλήλους του Δήμου Λάρισας, οι οποίοι εργάστηκαν για τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο Μάη, προχώρησε η Α' ΔΟΥ Λάρισας, εκτελώντας απόφαση υφυπουργού Οικονομικών για εξόφληση «οφειλής» του Δήμου προς στο Δημόσιο.

Η εν λόγω «οφειλή» προκλήθηκε το 2010 με αφορμή το συγχρηματοδοτούμενο (κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής και κατά 25% από εθνικούς πόρους) έργο «ΧΥΤΑ Λάρισας - Κατασκευή Κυψέλης 3» στον Μαυρόλιθο Λάρισας.

Η Επιτροπή Δημοσίου Ελέγχου (ΕΔΕΛ) έκρινε ως «μη επιλέξιμες» τρεις δαπάνες, για το έργο, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούσαν και στην προμήθεια υλικών, προτείνοντας τελικά «την ανάκτηση ποσού ύψους 497.900,08 ευρώ». Η έκθεση της ΕΔΕΛ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και στη συνέχεια, σύμφωνα και με ΚΥΑ, τον Απρίλη του 2010, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών εξέδωσε απόφαση «δημοσιονομικής διόρθωσης». Εξαιτίας αυτής της απόφασης, ο Δήμος Λαρισαίων «οφείλει» έκτοτε στο Δημόσιο περίπου μισό εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος προσέφυγε δικαστικά, στις 20 Μάη 2010, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του υφυπουργού - να μη γίνει, δηλαδή, παρακράτηση των χρημάτων - έως ότου τελεσιδικήσει δικαστικά η υπόθεση. Το Τμήμα Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεδρίασε στις 31 Νοέμβρη του 2010 και έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Λαρισαίων. Το ίδιο έκανε και σε νέα συνεδρίασή του στις 5 Μάρτη 2013.

Η υπόθεση εκδικάσθηκε εκ νέου στις 4 Νοέμβρη, χωρίς η οριστική απόφαση να έχει γίνει ακόμη γνωστή. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε κανονικά στη δέσμευση δυο επιχορηγήσεων του υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δεδουλευμένα δημοτικών υπαλλήλων και όχι για έσοδα του Δήμου Λαρισαίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ