Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο Γιώργος Τσιτούρης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΟΥΡΗΣ, αγωνιστής πανεπιστημιακός γιατρός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΟΥΡΗΣ, αγωνιστής πανεπιστημιακός γιατρός
Την περασμένη Τετάρτη, 10 Δεκέμβρη, «έφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Τσιτούρης, ένας σεμνός άνθρωπος με συμβολή και στήριξη στη δράση του Κόμματός μας, του ΚΚΕ. Σε όλη του τη ζωή, συνδύασε την επιστημονική του εξέλιξη και δράση με την προσφορά του στους αγώνες του λαού, όπως ο ίδιος έγραψε στο τελευταίο του βιβλίο, αφιερωμένο στην προσφορά των εκατοντάδων γιατρών και άλλων υγειονομικών που πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, «για μια πατρίδα ελεύθερη και Σοσιαλιστική».

Ο Γιώργος Τσιτούρης γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Παιδί του Κώστα και της Αργυρώς, μιας οικογένειας με πατριωτική και αντιστασιακή παράδοση και δράση. Τελείωσε το Λύκειο στη Χαλκίδα. Το 1943 έγινε μέλος της ΕΠΟΝ Χαλκίδας και, από το 1944, της Σπουδάζουσας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής το 1953, διακόπτοντας τις σπουδές του λόγω της επιστράτευσής του. Ειδικεύτηκε ως παθολόγος και έγινε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής. Μετεκπαιδεύτηκε στην Καρδιολογία και εργάστηκε στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βοστόνης, Φιλαδέλφειας, Λονδίνου και Στοκχόλμης. Εγινε υφηγητής και καθηγητής Καρδιολογίας, με πλούσια συγγραφική δράση.

Ανέπτυξε πολύπλευρη κοινωνική δραστηριότητα. Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας των Γιατρών κατά του Πυρηνικού Πολέμου και ιδρυτής της ομώνυμης Ελληνικής Εταιρείας. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμια συνέδρια για την Ειρήνη, ως εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ. Μέχρι το τέλος, υπήρξε σταθερός οπαδός του Κόμματος, με συμμετοχή στις εκδηλώσεις, στην οικονομική και πολιτική του στήριξη. Η διαδρομή του Γιώργου Τσιτούρη αποτελεί παράδειγμα του αγωνιστή επιστήμονα στην υπόθεση του λαού και του Κόμματος.

  • Ο Ν. Σ. πρόσφερε στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», αντί για στεφάνι, στην μνήμη του αξέχαστου φίλου, αγωνιστή και επιστήμονα, του γιατρού ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΟΥΡΗ, που κηδεύτηκε το Σάββατο 13.12. στο νεκροταφείο Χολαργού, το ποσό των 50 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ