Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πολύμορφοι εκβιασμοί προς όφελος των μονοπωλίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στο φόντο των εντεινόμενων διεργασιών για την «αξιοποίηση» του ενεργειακού του πλούτου, ο κυπριακός λαός δέχεται τώρα νέους εκβιασμούς. Μαζί με τους «επαίνους» διαφόρων κέντρων για τις «ευκαιρίες» που σήμερα διαμορφώνονται για την επίλυση του Κυπριακού και τις επενδύσεις σε Ενέργεια και άλλους κλάδους, αναπτύσσονται πολύμορφες πιέσεις για να προχωρήσουν και μια σειρά μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν την Κύπρο σε ακόμα πιο «ελκυστικό» προορισμό για τα μονοπώλια.

Χτες, έγινε γνωστό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «παγώνει» την εκταμίευση της δόσης, ύψους 86 εκατομμυρίων ευρώ, που επρόκειτο να καταβληθεί στο πλαίσιο του «προγράμματος στήριξης». Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, απόφαση (με τις ψήφους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων, ΕΥΡΩΚΟ, Συμμαχίας Πολιτών και του ανεξάρτητου βουλευτή Κουλία) της κυπριακής Βουλής να αναστείλει μέχρι 30 Γενάρη την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε χτες το πρωί ότι, μετά την αναστολή της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις κατασχέσεις, «κρίσιμες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης του προγράμματος δεν εκπληρώνονται πλέον».

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση του ΔΝΤ, σχολιάζοντας ότι δίνεται η εικόνα ότι η χώρα μας υιοθετεί πλέον συμπεριφορές αμφιταλάντευσης που στερούνται σοβαρότητας.

Η συζήτηση και ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις τροφοδότησε τους τελευταίους μήνες μια αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων, «άσφαιρη» για το λαό, αφού ουσιαστικά η κουβέντα αφορούσε όχι το αν, αλλά το πώς θα προχωρήσουν διάφορα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι μια ενδοαστική «κόντρα» αντίστοιχη με αυτήν που διεξάγεται και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο και της προσπάθειας να δεχτεί ο λαός να διαλέξει σφάχτη και σφαγείο, αντί να οργανώσει την αυτοτελή του πάλη για τη ζωή που του αξίζει.

«Ισορροπημένη στάση» η Ρωσία

Στο μεταξύ, η Λευκωσία εμφανίζεται ενοχλημένη από τις προχτεσινές αναφορές που έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος στην ετήσια του δημόσια συνέντευξη για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη "Βόρεια" και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το "βόρειο" όσο και το "νότιο τμήμα" της νήσου, τόσο το τουρκικό όσο και το ελληνικό». Ενώ ακόμα τόνισε: «Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη "Βόρεια Κύπρο"». Κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι η Λευκωσία επρόκειτο να ζητήσει «εξηγήσεις» από τη Μόσχα, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της χώρας τους για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ