Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανταγωνισμών που ξεπηδούν είναι ίσως η όλο και μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων της Κίνας με το Καζακστάν, μια από τις χώρες της περιοχής που ξεχωρίζει σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και σε φυσικό πλούτο.

Το Καζακστάν ανήκει σήμερα στους πρώτους παραγωγούς -παγκοσμίως- ουρανίου αλλά και χρωμίου, χαλκού, άνθρακα. Οσον αφορά το ουράνιο (που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας) πολλοί το κατατάσσουν στην πρώτη θέση. Ο πλούτος του απλώνεται σε μια έκταση που το κατατάσσει στην 9η σε μέγεθος χώρα στον κόσμο, η οποία μοιράζεται με την Κίνα μια διασυνοριακή γραμμή μήκους 1.700 χιλιομέτρων. Το 2010, η Κίνα προσπέρασε τη Ρωσία και έγινε (τη συγκεκριμένη χρονιά) ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν.

Τις μέρες που έγινε η συνάντηση της SCO, ο Κινέζος πρωθυπουργός είχε μια σειρά συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, όπου εισέπραξε ξανά επαίνους για τους «Δρόμους του Μεταξιού» (στη χάραξη των οποίων το Καζακστάν έχει κρίσιμη θέση).

Μεταξύ άλλων, ο Λι Κεκιάνγκ επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιαζόμενος αγωγός αερίου που θα συνδέει τις δυο χώρες, η εξερεύνηση νέων ευκαιριών στον τομέα των φωτοβολταϊκών αλλά και στην εκμετάλλευση «διασυνοριακών υδάτινων πόρων». Διαμήνυσε τη διάθεση του Πεκίνου να «στηρίξει το σχέδιο "Φωτεινός Δρόμος" του Καζακστάν», που αφορά την «αναζωογόνηση της οικονομίας, την ανάπτυξη χαλυβουργείων, την κατασκευή σιδηροδρομικών οδών».

Μαζί με τον Καζάχο ομόλογό του Καρίμ Μασίμοφ, υπέγραψαν συμφωνίες συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων (ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 14 δισ. δολάρια). Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν στη δημιουργία κοινοπραξίας για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων, τη «στήριξη» της βιομηχανίας άνθρακα του Καζακστάν (για την παραγωγή καλύτερου ποιοτικά άνθρακα, αλλά και καυσίμου ντίζελ, συνθετικού φυσικού αερίου και άλλων χημικών προϊόντων. Οι εταιρείες «KazMunayGas» και «CNPC» συμφώνησαν να ενισχύσουν την κοινή εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Νότιο Κουμκόλ και Καλάμκας. Επίσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στις μεταξύ τους συναλλαγές να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα.

Αυτά, ενώ το Καζακστάν διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, χαρακτηριστικά, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης.

Καλές σχέσεις με το Καζακστάν επιδιώκουν και άλλες δυνάμεις, πιο μακρινές, όπως η Γαλλία. Πριν δέκα μέρες, ο Φρ. Ολάντ έκανε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, συνοδευόμενος από στελέχη επιχειρήσεων (συνολικά 50), όπως οι «Total», «Αreva», «Peugeot», «Airbus», «SNCF», «Vinci».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ