Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Φωτιά στη βαλκανική πυριτιδαποθήκη

Associated Press

Από το κακό στο χειρότερο, πηγαίνει η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Βουλής, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκιέφσκι απέσυρε την πρότασή του για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου. Είχαν προηγηθεί αφόρητες πιέσεις από τους ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για την απόσυρση της πρότασης. Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ διαμήνυσαν στην κυβερνητική ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι η κήρυξη της χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση θα σήμαινε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών.

Οι συγκρούσεις των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ με τις δυνάμεις του «UCK» συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της βδομάδας. Ο θάνατος πέντε στρατιωτών προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Σλαβομακεδόνων κατά των Αλβανών, που εκδηλώθηκε με επιθέσεις και εμπρησμούς σπιτιών και καταστημάτων.

Πύκνωσαν, εξάλλου, οι εμφανίσεις των «αρχηγών» του «UCK» στα μέσα ενημέρωσης. Στόχος τους είναι, αφ' ενός, να «νομιμοποιήσουν» τη δράση τους με το επιχείρημα ότι η παρουσία τους είναι η μόνη εγγύηση για την περιουσία και τη ζωή των Αλβανών της ΠΓΔΜ και, αφ' ετέρου, να προωθήσουν το πολιτικό σχέδιο της αυτονόμησης των «αλβανικών» περιοχών της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδιακής κρατικής δομής.

Εντύπωση προκάλεσε ακόμη αυτή τη βδομάδα η συνέντευξη του λόρδου Οουεν, Βρετανού διπλωμάτη και πρώην απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Βοσνία, όπου διατυπώνει ευθέως την πρόταση για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια από μία διεθνή διάσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ