Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΤΟΠ-16
Δύσκολα ... ραντεβού για «αιώνιους»

Δύσκολο έργο έχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκας

Eurokinissi

Δύσκολο έργο έχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκας
Εχοντας ολοκληρώσει με διαφορετικό τρόπο τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης και αφού σχεδόν την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε δική τους μονομαχία, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός από την ερχόμενη βδομάδα θα ψάξουν τον δρόμο της διάκρισης (πρόκριση στην οκτάδα) αρχίζοντας τις υποχρεώσεις τους για το ΤΟΠ-16. Μια φάση που παραδοσιακά αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τον πρώτο γύρο, με τα περιθώρια λάθους να είναι σαφώς πιο περιορισμένα, ιδιαίτερα για τα εντός έδρας παιχνίδια.

Οι όμιλοι

Στους δύο νέους ομίλους που σχηματίστηκαν με βάση την κατάταξη στο φινάλε της Α' φάσης, ο Παναθηναϊκός θα μετάσχει στον 5ο με αντίπαλους τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Γαλατασαράι, Μπαρτσελόνα, Ερυθρό Αστέρα, Ζαλγκίρις Αλμπα. Ο Ολυμπιακός θα μετάσχει στον 6ο και θα βρει στον δρόμο του τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ, Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, Λαμποράλ Κούτσα, Νίζνι, Μάλαγα. Με μια πρώτη ματιά θα 'λεγε κανείς ότι φέτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια οι δύο όμιλοι του ΤΟΠ-16 εμφανίζουν μια ισορροπία δυνάμεων εάν εξαιρέσει κάποιος την παρουσία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που δείχνει ιδιαίτερα φορμαρισμένη μέχρι στιγμής στον 6ο όμιλο. Ο Παναθηναϊκός θα κάνει πρεμιέρα των αγώνων λίγο πριν τη δύση του 2014 αφού θα αγωνιστεί στις 30 Δεκέμβρη με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ εντός, ενώ η αρχή του Ολυμπιακού έχει τον χαρακτήρα του ποδαρικού στο 2015 αγωνιζόμενος στις 2 Γενάρη εκτός με τη Μάλαγα.

Σημειώνεται πως στα προημιτελικά προκρίνονται οι τέσσερις ομάδες από κάθε όμιλο, οι οποίες θα κοντραριστούν χιαστί (1-4 2-3) στην οκτάδα με στόχο τις 3 νίκες. Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου θα είναι αυτές που θα έχουν και το πλεονέκτημα έδρας σε περίπτωση 5ου παιχνιδιού.

Ιδιαιτερότητες και ...σκιές

Ωστόσο, εκτός των αγωνιστικών η φετινή φάση του ΤΟΠ-16 έχει και αρκετές ιδιαιτερότητες. Οπως, για παράδειγμα, η ερχόμενη κόντρα του Ντούσαν Ιβκοβιτς με τον Ολυμπιακό στον αγώνα με την Εφές αλλά και η αντίστοιχη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τους «ερυθρόλευκους». Στο ίδιο θέμα ξεχωρίζει και η μονομαχία των δύο κουμπάρων Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Ντούσαν Ιβκοβιτς που μετά τις μονομαχίες τους για το ελληνικό πρωτάθλημα τώρα θα ...μιλήσουν τούρκικα όντας στους πάγκους της Φενέρ και της Εφές, αντίστοιχα.

Πέρα από αυτά όμως, από το φετινό ΤΟΠ-16 δεν λείπει και η ...σκιά του φόβου με βάση τα όσα έγιναν στην Α' φάση και τα επεισόδια στο παιχνίδι της Γαλατασαράι με τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός νεαρού Σέρβου οπαδού. Το γεγονός ότι οι δυο ομάδες θα τα ξαναπούν στα πλαίσια του 5ου ομίλου κάνει τους πάντες να είναι ...κουμπωμένοι. Σε μικρότερο βαθμό αλλά όμως ...υψηλού κινδύνου θεωρούνται και τα ματς του Ερυθρού Αστέρα με τον Παναθηναϊκό κυρίως λόγω της αδελφοποίησης των οπαδών του πρώτου με τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού.

5ος ΟΜΙΛΟΣ: Ο ΠΑΟ, η πρωταθλήτρια και οι ...Ισπανίδες

Εχοντας στο δρόμο του την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ καθώς και τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός σίγουρα προετοιμάζεται για μερικά δύσκολα ραντεβού στον 5ο όμιλο. Παρ' όλα αυτά η πρόκριση θεωρητικά βρίσκεται στα χέρια των «πρασίνων» αφού Ζαλγκίρις, Αλμπα, Γαλατά και Ερυθρός Αστέρας δείχνουν να μην προκαλούν αρχικά ανησυχία. Το «τριφύλλι» αν και λαβωμένο από αρκετά προβλήματα τραυματισμών στους αγώνες του ομίλου έδειξε να βελτιώνεται στον δεύτερο γύρο (εάν εξαιρέσει κανείς την εμφάνιση στο φινάλε με την Μπαρτσελόνα). Η επιστροφή στην ενεργό δράση του Ντε Μάρκους Νέλσον αναμένεται να λύσει αρκετά προβλήματα για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Φυσικά, το αήττητο εντός έδρας είναι ο πρώτος στόχος της ελληνικής ομάδας.

6ος ΟΜΙΛΟΣ: Κόντρα σε παλιούς γνώριμους

Αρκετές συναντήσεις με παλιούς γνώριμους περιλαμβάνει η περιπέτεια του Ολυμπιακού στον όμιλο του ΤΟΠ-16 αφού εκτός των Ιβκοβιτς και Ομπράντοβιτς των Εφές και Φενέρ αντίστοιχα οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν μπροστά τους και τον Δημήτρη Ιτούδη (βοηθός του Ζοτς στον ΠΑΟ) που κοουτσάρει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η τελευταία φαντάζει ως το φαβορί του ομίλου (και όχι μόνο) εμφανίζοντας μέχρι τώρα ένα πλήρες και καλοδουλεμένο σύνολο σε όλες τις γραμμές. Μάλιστα, η παρουσία του Γάλλου Ντε Κόλο στα γκαρντ, που απελευθερώνει απ' την πολλή δουλειά (και φυσικά ξεκουράζει) τον Τεόντοσιτς, έχει προσθέσει νέο αέρα στο παιχνίδι της ρωσικής ομάδας. Από κει και πέρα οι αναμετρήσεις με Αρμάνι και Λαμποράλ κρύβουν πάντα παγίδες που καλούνται να προσέξουν ιδιαίτερα οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα μέτρα των «αιωνίων» (2015-07-10 00:00:00.0)
Από την ΤΣΣΚΑ με αγάπη (1998-11-14 00:00:00.0)
Ητανε γραφτό (1997-02-21 00:00:00.0)
Ομάδες - ασανσέρ (1996-11-23 00:00:00.0)
Πατατράκ Τούρκων, Ισπανών (1995-02-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ