Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνωστισμός μαθητών, υποχρεωτικές μετακινήσεις και χαμένες ώρες

Με κενά σε εκπαιδευτικούς φεύγει το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, αφού χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες. «Γι' ακόμα μια φορά, οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, για εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, διαψεύδονται», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν, πριν μερικές μέρες, στη Βουλή.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προσπαθούν «να καλύπτουν έντεχνα το πρόβλημα με την αντιπαιδαγωγική πρακτική της αύξησης των μαθητών ανά τάξη, τις συμπτύξεις τμημάτων, ακόμα και με καταργήσεις ολοήμερων τμημάτων ή φορτώνοντας επιπλέον απλήρωτες διδακτικές ώρες στις πλάτες εκπαιδευτικών. Επιπλέον, για την κάλυψη των κενών πραγματοποιούνται υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι δραματικές για τους μαθητές, την εκπαιδευτική διαδικασία και τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εκπαιδευτικών», τονίζουν και αναφέρονται στο χαρακτηριστικό παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου στον Χορτιάτη. Εκεί φοιτούν 380 μαθητές και είναι 18τάξιο. Ομως, στο σχολείο έχουν τοποθετηθεί 19 δάσκαλοι, καθώς υπάρχει ανάγκη ένας δάσκαλος, ο οποίος έχει αναλάβει και το ολοήμερο σχολείο, να κάνει μαθήματα κατ' οίκον σε ασθενή μαθητή με λευχαιμία, που αδυνατεί να πηγαίνει στο σχολείο. Ομως, εξαιτίας των κενών που υπάρχουν στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης υποχρεώνει, προς το παρόν προφορικά, το δάσκαλο να επιστρέψει στην αίθουσα, προκειμένου συνάδελφός του να πάρει απόσπαση σε σχολείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ηδη, γονείς και μαθητές του σχολείου προβαίνουν σε διαμαρτυρίες στους αρμοδίους, για την παραπάνω κατάσταση.

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΕΕ στερούν από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών το δικαίωμα στη μόρφωση, καταδικάζουν στην ανεργία και την εργασιακή ομηρία τους εκπαιδευτικούς, στο όνομα της δημοσιονομικής πολιτικής. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η άμεση πλήρωση όλων των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς, με άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς, ανάκληση των μετακινήσεων και συνέχιση των μαθημάτων κατ' οίκον για το μαθητή που δεν μπορεί να πάει στο σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ