Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στρατηγική αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη στρατηγική αναδιάταξη των στρατιωτικών τους βάσεων στην Ευρώπη προχωρούν το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ με πρόσχημα την «εξοικονόμηση» μισού δισ. δολαρίων ετησίως και την καλύτερη υποστήριξη των συμμάχων τους. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος παραμένει ένας: Η μεγιστοποίηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους στη «Γηραιά Ηπειρο», στο πλαίσιο προώθησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, ενώ έχει ξεκινήσει μία νέα φάση κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με πιο χαρακτηριστική την αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση και το μεταξύ τους διαγκωνισμό σε κρίσιμες γεωπολιτικά και ενεργειακά περιοχές που διεκδικούν με κάθε μέσο...

Την ώρα που διεθνή δίκτυα έκαναν λόγο για «κλείσιμο πολλών αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη», ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωνε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για ανασχεδιασμό συνεπεία λιτότητας και συρρίκνωσης των στρατιωτικών δαπανών (μολονότι οι αμερικανικές παραμένουν από τις υψηλότερες παγκοσμίως...) αλλά για σχέδιο «μεγιστοποίησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους άλλους εταίρους μας».

Το σχέδιο στρατηγικής αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη προβλέπει το κλείσιμο 15 βάσεων και αυξομειώσεις στρατιωτικού και διοικητικού προσωπικού περίπου σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μολονότι στη Γερμανία θα κλείσουν αρκετές από τις αμερικανικές βάσεις, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα αυξηθούν κατά αρκετές εκατοντάδες. Παράλληλα, μια μοίρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας από τη Γερμανία θα μεταφερθεί στην Ιταλία, αυξάνοντας τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις κατά περίπου 300 στελέχη.

Στη Βρετανία η αεροπορική βάση της RAF Λέικενχιθ θα μετατραπεί στην πρώτη μόνιμη βάση των νέων σύγχρονων αμερικανικών μαχητικών «F-35» στην Ευρώπη, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα «F-15», με τα πρώτα εξ αυτών να αναμένονται στη Γηραιά Αλβιώνα μέσα στο 2020.

Περίπου 500 Αμερικανοί (στρατιωτικοί και πολιτικό, διοικητικό προσωπικό) σχεδιάζεται να αποσυρθούν από το πεδίο Λάζες στις Αζόρες, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στην Πορτογαλία.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από 64.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σε Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία, ενώ τον τελευταίο χρόνο μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Ουκρανία, έχει αυξηθεί η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στις Βαλτικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ