Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στο κενό η προσπάθεια ποινικοποίησης

Αθωώθηκαν οι εφτά αγρότες που κατηγορούνταν για τις κινητοποιήσεις του 1997

Αθωώθηκαν χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι 7 αγρότες που κατηγορούνταν για «παρακώλυση συγκοινωνιών», επειδή στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων το Γενάρη του 1997 ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, είχαν αποκλείσει για ένα δίωρο τον Εθνικό δρόμο Πύλου - Μεσσήνης, στο Σουληνάρι. Από νωρίς το πρωί αγρότες ξεκίνησαν με τα τρακτέρ από το Ασπρόχωμα και συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους συναδέλφους τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη δίκη αγροτών στην περιοχή της Μεσσηνίας μετά το 1935 οπότε το συλλαλητήριο των αγροτών σημαδεύτηκε από τη βία του στρατού και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και στη συνέχεια στο δικαστήριο πολλοί αγρότες να καταδικαστούν σε πολυετή φυλάκιση και εξορία.

Ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συντονιστικής (ΠΑΣΥ) Στ. Σκοπελίτης, αλλά και ο νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος. Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε στο δικαστήριο πως οι αγρότες δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να υπερασπίσουν με τον αγώνα τους το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τη γη τους και να απολαμβάνουν τιμές στα προϊόντα τους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Ο Δ. Δράκος υπογράμμισε ότι οι αγρότες δεν είχαν πρόθεση να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία - άλλωστε αυτή ήταν δυνατή να διεξαχθεί από παρακαμπτήριους δρόμους - αλλά να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στα δίκαια και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι αγρότες στην απολογία τους τόνισαν πως δεν έχουν άλλο τρόπο να αγωνιστούν, αφού η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη και ερήμωση των χωριών, καθώς η συνεχής μείωση του εισοδήματος δεν επιτρέπει τη συνέχιση της αγροτικής δουλιάς.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου αθώωσε τους κατηγορούμενους και η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα. Ενας από τους κατηγορούμενος ο Ηλ. Αποστολόπουλος δήλωσε στο «Ρ»: «Η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων έπεσε στο κενό, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ