Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο επίκεντρο ο αριθμός των εισακτέων

Στην απόφαση να καθορίζεται ο αριθμός εισακτέων και μετεγγραφών με κοινή απόφαση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας) του υπουργείου Παιδείας, των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ κατέληξαν υπουργείο και διοικήσεις των ιδρυμάτων. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων συμβουλίων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, όπου είχε τεθεί από τον περασμένο Νοέμβρη το ζήτημα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας πρέπει να υπάρξει νόμος από τη νέα Βουλή και η συμφωνία των συναρμόδιων φορέων (ΑΔΙΠ, υπουργείου, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ).

Οπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας στη χτεσινή παρέμβασή του στο Συμβούλιο, «το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και αφορά τα ίδια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη δυνατότητα λειτουργίας τους αφενός και αφετέρου ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Εμπεριέχει στοιχεία αναπτυξιακά, οικονομικά κι οπωσδήποτε κοινωνικά όπως ζούμε τον τελευταίο καιρό με το θέμα των μετεγγραφών». Η κυβέρνηση δέχεται μεν πίεση από τις οικογένειες που δε βλέπουν άλλη αξιόπιστη διέξοδο μετά το λύκειο, ωστόσο συνδέει το ζήτημα των εισακτέων στα πανεπιστήμια με το ρόλο που αποδίδει στην ανώτατη εκπαίδευση το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό και στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων λόγο θα έχει η πανίσχυρη ΑΔΙΠ, ο μηχανισμός που συντονίζει, μέσω των εσωτερικών και εξωτερικών αξιολογήσεων και πιστοποιήσεων, τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, οικοδομώντας το «αποδοτικό» Πανεπιστήμιο της καπιταλιστικής αγοράς.

Σε δηλώσεις του, ο Α. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαγραφής φοιτητών, λέγοντας ότι «εμείς δώσαμε δύο εξεταστικές περιόδους πλήρεις. Αυτό έγινε με νόμο. Η δεύτερη εξεταστική περίοδος είναι του Φεβρουαρίου. Αυτό είναι μία ευκαιρία για όσους έχουν προσπαθήσει. Για τους υπόλοιπους δεν τίθεται θέμα. Εχουν ήδη διαγραφεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ