Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στις συμπληγάδες φτώχειας και χρεών τα λαϊκά νοικοκυριά

Ενδεικτικά τα στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ

Περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται στις «συμπληγάδες» μεταξύ φτώχειας και χρέους, καθώς από τη μια μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και από την άλλη συσσωρεύονται υποχρεώσεις που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Αυτό προκύπτει από την έρευνα με τίτλο «Εισόδημα - Δαπάνες Νοικοκυριών 2014» του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 93,7% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
  • Το 46,9% του πληθυσμού δήλωσε ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και το 55% ότι χρειάστηκε επιπλέον μη ίδιους πόρους (δανεισμό από συγγενείς - φίλους, τραπεζικό δανεισμό, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενεχυροδανειστήριο), για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.
  • Το 35,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτούς, μόνο το 8,9% παίρνει επίδομα ανεργίας.
  • Οι συντάξεις αποτελούν για το 52% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42% το 2012.
  • Περισσότερα από ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κ.λπ., λόγω αδυναμίας πληρωμής.
  • Το 42,5% των νοικοκυριών δεν ευελπιστεί ότι θα καλύψει βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος. Το 35,4% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ