Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κυβερνητικές αντιδράσεις για την έκθεση του γγ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στη Λευκωσία η έκθεση του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος ηγέτης σχολίασε ότι οι προτάσεις που δέχεται σήμερα η κυβέρνησή του ισοδυναμούν με το «να γίνουν συνεταίροι οι Τουρκοκύπριοι στον φυσικό πλούτο και να έχουν δικαίωμα και της επιλογής του σχεδίου Β', όπως μας απειλούν και η άρνησή μου να συμμετέχω σε ένα ανάλογο διάλογο οδηγεί κάτω από πιέσεις συγκεκριμένων δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος που αντανακλάται στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ». Ενδεικτική των παζαριών - στα οποία συμμετέχει και η κυπριακή κυβέρνηση - είναι η αναφορά του Προέδρου σε «διαβεβαιώσεις» που είχε πάρει από τον ΟΗΕ, αλλά και Ουάσιγκτον, Μόσχα, Αγκυρα για την προθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει ο διάλογος. «Πρέσβης μεγάλης δύναμης μου ανέφερε ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων πριν την έναρξη του διαλόγου - είναι η πρώτη φορά που το λέγω, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της - ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών, που έφεραν την κυπριακή σημαία. Και αντί τούτου, μετά από πέντε μέρες εξεδόθη τον Οκτώβριο η πρώτη NAVTEX», ανέφερε.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση του γγ του ΟΗΕ εισηγείται μέτρα που οδηγούν στην άρση της διεθνούς απομόνωσης του ψευδοκράτους. Το περιεχόμενό της είναι ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργούν για το Κυπριακό οι εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, του «ενδιαφέροντος» των μονοπωλίων να προχωρήσει γοργά μια «λύση» που θα ανοίξει το δρόμο για τις μπίζνες τους. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς συμμετέχει ενεργά και η κυπριακή κυβέρνηση, αναζητώντας μάλιστα «γέφυρες» με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μεγαλώνοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται για το λαό η εμπλοκή στις κόντρες για τον έλεγχο πρώτων υλών και αγορών.

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» είπε μεταξύ άλλων: «Το σημαντικό εδώ είναι η αλλαγή στην πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς. Προηγουμένως το θέμα των υδρογονανθράκων δεν ήταν στο τραπέζι, τώρα είναι (σ.σ. αναφερόταν στις πρόσφατες δηλώσεις Αναστασιάδη)... Είναι γεγονός πως αν δεν λυθεί το Κυπριακό, οι υδρογονάνθρακες θα ενισχύσουν την περίπτωση της κατάρας. Το Κυπριακό θα έπρεπε να είχε λυθεί πριν από δέκα χρόνια... Εχω μια πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Αγκυρα. Και είναι προς το συμφέρον μας η Αγκυρα να έχει μια στενή συνεργασία με τους Τ/κ. Η Τουρκία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και οι άλλοι παράγοντες στο νησί μπορούν να δείξουν στις δύο κοινότητες για να δουν το θέμα από ένα μεγαλύτερο παράθυρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ