Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Διορισμός νέων μελών στο ΕΣΡ

Μετά το θέμα της μη νομότυπης λειτουργίας του ΕΣΡ που έθεσε ο Βασίλης Λαμπρίδης, λόγω του ότι δεν είχαν αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ τα μέλη του ΕΣΡ που είχαν παραιτηθεί, προχτές ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης υπέδειξε το διορισμό νέων μελών. Ο διορισμός, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε με τον προηγούμενο νόμο και όχι με το νέο ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο Κώστας Σημίτης υπέδειξε ως τακτικά μέλη του ΕΣΡ τη Βάσω Αρτινοπούλου (ήταν αναπληρωματικό μέλος του ΕΣΡ) και τον αναπληρωτή καθηγητή ΑΕΙ Δήμο Δασκαλάκη. Ως αναπληρωματικά μέλη διορίστηκαν ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΕΙ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος Μανώλης Σταυρακάκης και ο οικονομολόγος Θανάσης Κουρματζής. Να σημειώσουμε ότι αντικαταστάθηκαν τα μέλη του ΕΣΡ που είχαν υποδειχτεί από το ΠΑΣΟΚ και είχαν παραιτηθεί οι Στέλλα Πριόβολου (τακτικό), Α. Οικονομίδης (τακτικό) και Χρ. Οικονόμου (αναπληρωματικό). Πρόσφατα την παραίτησή της υπέβαλε και το αναπληρωματικό μέλος Βάσω Αρτινοπούλου, προκειμένου να γίνει τακτικό μέλος του ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ από τη στιγμή που το ΕΣΡ εδώ και μήνες βρίσκεται εν αναμονή της εφαρμογής του νέου νόμου, έθεσε προς τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα αλλά και προς τον πρωθυπουργό τα προβλήματα και νομιμότητας που αντιμετώπιζε το ΕΣΡ, από τη στιγμή που δεν είχαν αντικατασταθεί τα παραιτηθέντα μέλη. Ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Τύπου να θέσει ως ερώτημα το θέμα της νομιμότητας λειτουργίας του ΕΣΡ και προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Ο υπουργός Τύπου, όμως, δεν προτίμησε να θέσει άλλο ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αναφερόμενος στο ποιες είναι οι «εφαρμοστέες διατάξεις για το διορισμό των ελλειπόντων μελών, του συγκροτηθέντος με αρ. 1000/10.7.2000 απόφαση του υπουργού Τύπου, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης». Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από τη στιγμή που ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού δεν έχει αλλάξει ακόμη ο κανονισμός της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο θα ορίζεται η σύνθεση του ΕΣΡ, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία επικαλούμενο και άρθρα του Συντάγματος, ότι ο διορισμός των «ελλειπόντων μελών» μπορεί να γίνει με τις διατάξεις του προηγούμενου νόμου για τον τρόπο διορισμού των μελών του ΕΣΡ. Η κίνηση του υπουργού Τύπου να προχωρήσει στο διορισμό νέων μελών, ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΕΣΡ, ουσιαστικά έθετε θέμα λειτουργίας και νόμιμης συγκρότησης του ΕΣΡ.

Στη «λίστα» των αδειών

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών του Νομού Αττικής καθώς και το ζήτημα του αριθμού που μπορούν να εκπέμψουν. Προς το παρόν πάντως το Ειδικό Κλιμάκιο του ΕΣΡ, με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του εξετάζει τη μοριοδότηση των οκτώ ραδιοφωνικών σταθμών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν τις οκτώ άδειες που έχει προκηρύξει το υπουργείο Τύπου. Η λίστα που μπορεί να μην είναι και η τελική, αφού για ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς υπάρχουν νομικά προβλήματα, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις του νόμου, έχει ως εξής: Από τις 44 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί προηγούνται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί: 1. Σφαίρα (29 μόρια) 2. Πλάνετ (29) 3. Πρόφιτ (27,5) 4. Ciao (27) 5. Πειραϊκή Εκκλησία (25) 6. Ράδιο Dee Jay (23,5) 7. Ρυθμός (23) και 8. Αλφα Σπορ με 23 μόρια. Να σημειώσουμε ότι από τους 8 ραδιοφωνικούς σταθμούς που είχαν υποδειχτεί από το ΕΣΡ να λειτουργήσουν με προσωρινή άδεια, στο μεταβατικό στάδιο μένουν οι Σπορ FM και Love. Στους οκτώ «εισέρχονται» ο D.J. που ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη και ο Αλφα Σπορ του ομίλου ALPHA.

Μετά τους 8 ακολουθούν με σειρά μοριοδότησης οι ραδιοφωνικοί σταθμοί: 9. Ράδιο Αστυ (22,5) 10. Χρώμα (22,5) 11. Σπορ FM (18) 12. Χριστιανισμός (17,5) 13. Λάμψη (17) 14. Ράδιο Βερόνικα (16) 15. Love (16) 16. Εν Λευκώ (16) 17. Athens Besiness (16) 18. Παρέα (15,5) 19. Πόλις (15) 20. EVA (15) 21. Κάρμα (13,5) και 22. Αστρο με 12,5 μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης έχει ζητήσει από τον υπεύθυνο του Κλιμακίου χορήγησης ραδιοτηλεοπτικών αδειών, Σπύρο Φλογαΐτη, αναπληρωτή πρόεδρο του ΕΣΡ, σε περίπτωση που το Κλιμάκιο καταλήξει σε μοριοδότηση, να συντάξει πρακτικά. Η απόφαση για τη χορήγηση των οκτώ αδειών θα ληφθεί στην Ολομέλεια του ΕΣΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ