Σάββατο 31 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πολυεπίπεδη εκπαίδευση στελεχών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Από διάλεξη στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ)
Από διάλεξη στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ)
Στην υψηλότερη δυνατή κατάρτιση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), με περιεχόμενο προσανατολισμένο στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στοχεύουν οι αστικές κυβερνήσεις, με βασικό στόχο να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να καταλαμβάνουν κομβικά πόστα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΝΑΤΟ και ΕΕ, να υπηρετούν από τις καλύτερες δυνατές θέσεις την επιδίωξη της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ, μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

Σε αυτήν τη βάση, το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης και αξιοποιώντας υποτροφίες παρεχόμενες από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», έχει ξεκινήσει διεργασίες και συνεννοήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των 10 πρώτων αποφοίτων της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ, φοιτούν ανώτεροι αξιωματικοί των τριών κλάδων των ΕΔ, σε «σύντομη εκπαίδευση» («crash course») Γεωπολιτικού / Γεωστρατηγικού προσανατολισμού, διάρκειας 4 - 8 εβδομάδων, σε ετήσια βάση.

Το εγχείρημα αυτό έρχεται να προστεθεί στα νέα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ), το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των αξιωματικών των ΕΔ και της ΑΔΙΣΠΟ.

Τα υφιστάμενα και νέα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, είναι τα παρακάτω:

-- Το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τη ΣΕΘΑ θα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) με την ονομασία «Στρατηγικές Σπουδές Ασφάλειας» σε 12 - 40 σπουδαστές της ΣΕΘΑ.

-- Τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ θα απονέμουν ΜΔΕ με την ονομασία «Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια». Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν 70 σπουδαστές της ΑΔΙΣΠΟ.

-- Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) θα απονέμει δύο ΜΔΕ με την ονομασία «Σχεδίαση και Επεξεργασία Συστημάτων» και «Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Ερευνα και Ανάλυση». Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ' έτος σε 70 άτομα.

Σημειωτέον, το βρετανικό Πανεπιστήμιο Plymouth από το 2009 συνεργάζεται με τη ΣΕΘΑ και χορηγεί ΜΔΕ σε σπουδαστές και αποφοίτους παλαιοτέρων εκπαιδευτικών σειρών της Σχολής, στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνή Ασφάλεια». Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 78 ΜΔΕ σε στελέχη των ΕΔ.

Επίσης, δρομολογείται η ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για τη χορήγηση ΜΔΕ με τον τίτλο «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία». Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ' έτος σε 80 άτομα.

«Πολλαπλασιαστής ισχύος» για ποιον;

Από στρατιωτικής άποψης, πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι η ίδρυση και λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων πανεπιστημίων σε συνεργασία με ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ και ΣΣΕ αποτελούν επιδίωξη των Ενόπλων Δυνάμεων για πολλά χρόνια. Οτι υλοποιείται έτσι η πολιτική του Επιτελείου για αύξηση του αριθμού των αξιωματικών που θα κατέχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα. Οτι επιδίωξή του είναι στο εγγύς μέλλον να ιδρυθούν και άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια, σε γνωστικά αντικείμενα ενδιαφέροντος των ΕΔ. Οτι η τέτοια κατάρτιση των αξιωματικών λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής ισχύος» για τις ΕΔ.

Βέβαια, το βασικό ερώτημα που μπαίνει (και) εδώ είναι για ποιου τα συμφέροντα προωθείται η τέτοια εκπαίδευση των στελεχών, δεδομένου ότι οι ΕΔ και τα στελέχη τους αξιοποιούνται ποικιλότροπα από την αστική τάξη στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για προώθηση των θέσεών της στην κόντρα με τα κεφάλαια άλλων χωρών. Ανταγωνισμοί που εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους για το λαό, σε μια ευρύτερη περιοχή γενικευμένων συγκρούσεων από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Ανατολική Μεσόγειο, που, όπως και να τη δει κανείς, βρωμά μπαρούτι...

Στη βάση αυτών των επικίνδυνων σχεδιασμών και εξελίξεων, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί με τι περιεχόμενο διδάσκονται στα παραπάνω προγράμματα, στο Tufts της Βοστώνης, στο Plymouth της Βρετανίας και στα ελληνικά ιδρύματα που συνεργάζονται μαζί τους, μαθήματα όπως η «γεωστρατηγική», οι «διεθνείς σχέσεις» και η «γεωοικονομία», Διεθνές και Εγγύς Περιβάλλον κ.ά.

Και Εδρες Σπουδών σε ΑΕΙ

Θυμίζουμε, τέλος, ότι στις 24/10/2014 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Α. Ζαπράνης, υπέγραψαν Προγραμματική Συμφωνία Συνεργασίας για την ίδρυση της Επώνυμης Εδρας «Θουκυδίδης - Εδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές». Οπως αναφέρουν από το Επιτελείο, οι στόχοι που επιδιώκονται μέσω της δημιουργίας Επώνυμης Εδρας είναι: «Η προαγωγή της Επιστήμης των Στρατηγικών Σπουδών. Η συμβουλευτική προσφορά προς το ΓΕΕΘΑ στα αντίστοιχα θέματα και στην εκπαίδευση των στελεχών των ΕΔ, καθώς και στην παραγωγή νέας σκέψης και μεθοδολογίας στα σχετικά επιστημονικά πεδία - η Εδρα δύναται να λειτουργήσει ως "δεξαμενή σκέψης" ("think tank") για το ΓΕΕΘΑ. Η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ, των στελεχών των ΕΔ και της πανεπιστημιακής - ερευνητικής κοινότητας. Η επιμόρφωση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ».

Αναφέρεται, επίσης, ότι στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο δύνανται να συμμετέχουν και στελέχη των ΕΔ, συμβάλλοντας στην επιμόρφωση των σπουδαστών της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και των στελεχών των ΕΔ. Η ανάληψη και υλοποίηση του ανωτέρω έργου μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Προγραμματίζεται εξάλλου να υπογραφεί ανάλογη συμφωνία και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ίδρυση Επώνυμης Εδρας «Ηρόδοτος - Εδρα ΓΕΕΘΑ Γεωπολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ