Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η πολιτική κηδεία της Ελ. Δροσάκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο της εικαστικού και συγγραφέα Ελευθερίας Δροσάκη, που μετά από 70 χρόνια θητείας στην Καλλιτεχνική Κεραμική, «έφυγε» προχτές από κοντά μας...

«Η ζωή της Ελευθερίας Δροσάκη», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ, «ήταν ένας διαρκής αγώνας: Αγώνας για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών και για να επιζήσει. Αυτόν τον αγώνα για την τέχνη και τη ζωή, τον περιγράφει σε ένα κείμενό της αυτοβιογραφικό, στο περιοδικό "Κεραμικά Χρονικά" (Οκτώβρης 1995). Σε αυτό το κείμενο καταγράφει κεραμίστες και βιοτεχνίες όπου δούλεψε σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Φάληρο, Μοσχάτο, Κορυδαλλό, Κοκκινιά, γι' αυτό και είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Εχει λάβει μέρος σε 40 Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις Κεραμικής από το 1960 μέχρι σήμερα και σε πολλές άλλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει κάνει επίσης ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Για τη δουλειά της στην κεραμική έχει βραβευθεί κατ' επανάληψη. Για την προσφορά της της απονεμήθηκε τιμητική σύνταξη από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι μνήμες της αποτυπώνονται σε τρία ιδιαίτερα και σημαντικά βιβλία: "Εν Θεσσαλονίκη" (εκδ. «Οδυσσέας» 1985, «Εντός» 2000), "Το μέγα συμβάν του δάσους - μαρτυρία ενός πιθήκου" (κείμενο και εικονογράφηση, εκδ. «Εντός», 2001), "Πού πας χωρίς σακάκι; - Από αφηγήσεις του Ηλία Παππά" (εκδ. «Εντός» 2002)».

Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα, στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς, στις 3.30 μ.μ.Αντί στεφάνων η οικογένειά της επιθυμεί να συγκεντρωθούν χρήματα για το ίδρυμα «Θεοτόκος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ