Κυριακή 15 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΛΕΞΗΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Ο Κωνσταντινίδης Γεώργιος, γιος του αγωνιστή και μέλους του ΚΚΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ, προσφέρει στη μνήμη του πατέρα του το ποσό των 1.500 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ηρακλείου.

Ο Κωνσταντινίδης Γιάννης γεννήθηκε στις 7.1.1918 στις Αρχάνες. Πάλεψε οργανωμένα μέσα από την ΟΚΝΕ και αργότερα από τις γραμμές του ΚΚΕ όλη του τη ζωή. Στρατιώτης στον αλβανικό πόλεμο, αντάρτης στα βουνά της Κρήτης τα χρόνια της Κατοχής με την ομάδα του Γιάννη Ποδιά. Συνελήφθη και εξορίστηκε κατά τον Εμφύλιο στη Γυάρο. Ομως, δεν έκανε δήλωση μετανοίας και πάντα μέχρι το τέλος της ζωής του οργανωμένο μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ. Σύντροφος αγωνιστής στο πλευρό του λαού.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του φίλου μας ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΦΤΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ του «902» 50 ευρώ.

Ζήσης - Ευγενία

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αδερφικών μου φίλων ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΣΕΦΕΡΗ και ΡΟΥΛΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, που έμειναν αλύγιστες αγωνίστριες της ταξικής πάλης μέχρι το τέλος της πρόωρης ζωής τους, προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 100 ευρώ στην ΤΕ Ικαρίας και 100 ευρώ στην ΚΟΒ Περάματος, πιστεύοντας ότι είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τον αγωνιστικό δρόμο που βάδισαν.

Η αδερφική φίλη και συναγωνίστρια Βαγγελιώ Λάκκα

***

ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
φωτό

«Εφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΟΣ, κομμουνιστής επιστήμονας, παιδαγωγός, σύζυγος, πατέρας και παππούς. Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Κοκκοτοί Αλμυρού Μαγνησίας, από εργατο-αγροτική οικογένεια. Από τα μαθητικά του χρόνια στο γυμνάσιο, υπήρξε δραστήριος στους αγώνες του ΚΚΕ. Το 1947 παίρνοντας το απολυτήριο γυμνασίου, από οργή για τα βασανιστήρια σε βάρος του αδερφού του Γιάννη στα κρατητήρια της Αστυνομίας, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε 3 φορές.

Στα τέλη του Οκτώβρη 1949, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη. Δούλεψε παιδαγωγός στην Επαγγελματική σχολή Γιάγκη-Γιουλ στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων, όπου, παράλληλα, δίδασκε το μάθημα της Φυσικής και το βράδυ παρακολουθούσε τα μαθήματα της 10ης τάξης για να πάρει απολυτήριο που θα του έδινε τη δυνατότητα να εισαχθεί σε ανώτατη σχολή στο Πανεπιστήμιο. Το 1961 τελείωσε με άριστα το Ηλεκτρο-Τεχνικό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών Τασκένδης. Διορίστηκε στην έδρα Υπεραστικών Τηλεπικοινωνιών. Εδώ εργάστηκε 24 χρόνια, περνώντας όλες τις βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού, από παρασκευαστής, βοηθός καθηγητή, επίκουρος καθηγητής, υφηγητής. Συμμετέχοντας όλα τα χρόνια σε επιστημονικές ερευνητικές εργασίες, έχει δημοσιεύσει 47 επιστημονικές και μεθοδικές εργασίες.

Σ' όλη την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς, παράλληλα με την παραγωγική δραστηριότητα, έπαιρνε μέρος στην κοινωνικοπολιτική ζωή της παροικίας. Με τον επαναπατρισμό του, το 1984, επί ένα χρόνο έμεινε άνεργος. Από τον Οκτώβρη 1985 εργάστηκε ως έκτακτος καθηγητής στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (ΤΕΙ) Πειραιά επί 15 χρόνια. Συνταξιοδοτήθηκε το 2000, από το ΤΣΜΕΔΕ.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή στη ζωή, οι μαθητές του Γιάγκη-Γιουλ και παιδιά των πολιτικών προσφύγων Τασκένδης προσφέρουμε 115 ευρώ στο ΚΚΕ που υπηρέτησε όλη τη ζωή του.

ΚΑΤΙΝΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ
ΚΑΤΙΝΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ
Κ. Ζ., Μπ. Αχ., Γ. Β., Σ. Γ., Π. Χ., Π. Π., Δ. Δ., Π. Α., Ε. Α.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 2 χρόνια που «έφυγε» ο σύζυγος, πατέρας και παππούς ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα μας μέσω Κομματικής Οργάνωσης Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ που ήταν μέλος της μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των συντρόφων ΑΚΡΙΤΙΔΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από έναν χρόνο, καθώς και του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, που «έφυγε» πριν από 2 μήνες, προσφέρω στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας 50 ευρώ.

«Ο δρόμος μας αρχινά / από κει που ο δικός σας τελειώνει. / Μέσα στο κάτασπρο χιόνι / μια ματωμένη γραμμή / το δρόμο μας δείχνει. / Ας ρίχνει σκοτάδι τριγύρω η νύχτα, ας ρίχνει» (Φ. Αγγουλές)

Σύντροφος Κώστας

***

Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ προπολεμικά, με ευθύνη δράσης στα χωριά του Λαχανά και Θεοδόσια Ν. Κιλκίς απ' όπου κατάγεται, πολέμησε ως Ελληνας πατριώτης τους Ιταλούς φασίστες στην Πίνδο, όπου τραυματίστηκε σοβαρά.

Μετά την είσοδο των χιτλερικών υπανθρώπων στην πατρίδα μας και την ίδρυση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ τους Γερμανούς ναζί, τους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες και τους εθνοπροδότες συνεργάτες τους. Πήρε δραστήριο μέρος στη Μάχη του Κιλκίς (Νοέμβρη του '44). Μετά το διώξιμο των κατακτητών, μαζί με χιλιάδες πατριώτες κομμουνιστές και αντιφασίστες αγωνιστές, πάλεψε ενάντια στην κτηνωδία που εξαπέλυσαν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές μαζί με τα αποβράσματα συνεργάτες των ναζί. Με την ίδρυση του ΔΣΕ κατατάχτηκε από τους πρώτους στις γραμμές του πολεμώντας τους νέους Αγγλο-Αμερικάνους κατακτητές και τους υποτακτικούς τους, όπου και τραυματίστηκε πάλι σοβαρά.

Νίκος Παπαδόπουλος
Νίκος Παπαδόπουλος
Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ - Αύγουστος 1949 - μεταφέρθηκε τραυματίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας, εισήχθη στο Νοσοκομείο (με το όνομα Nyul Bela, διότι ο ΟΗΕ δεν αναγνώριζε τους Ελληνες αντάρτες ως πολιτικούς πρόσφυγες και η ουγγρική κυβέρνηση έδινε δικό της όνομα σε τραυματίες και νεκρούς).

Ο Τρ. Κωνσταντινίδης πέθανε στις 30 του Γενάρη του 1951 και θάφτηκε στο 10ο Νεκροταφείο της Βουδαπέστης.

Η σύζυγος και ο γιος του, Σάρρα και Σάββας, προσπαθούν από το 2009 να μεταφέρουν τα οστά του συζύγου και πατέρα στο χωριό Θεοδόσια Ν. Κιλκίς και ταλαιπωρούνται βάναυσα από το ελληνικό προξενείο στη Βουδαπέστη, επικαλούμενο αστήριχτες δικαιολογίες μη δίνοντας την άδεια μεταφοράς των οστών. Καταγγέλλουν με οργή και αγανάκτηση την απάνθρωπη συμπεριφορά των υπευθύνων του ελληνικού προξενείου στη Βουδαπέστη σημειώνοντας πως αυτή η ταλαιπωρία και πρακτική θυμίζει παλιές βάρβαρες κι αντιδραστικές πολιτικές και υπογραμμίζουν ότι το Τμήμα αυτό του Νεκροταφείου ανήκει στο πολωνικό κράτος και σύντομα θα το χαλάσουν καίγοντας όλα τα οστά των Πολωνών, Ελλήνων κι άλλων αγωνιστών. Ετσι, το ελληνικό προξενείο στην Βουδαπέστη θα φέρει βαρύτατη ευθύνη.

Στη μνήμη του, η σύζυγος Σάρρα και ο γιος του Σάββας Κωνσταντινίδης προσφέρουν ως ενίσχυση στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ
***

ΦΩΤΟ

Στις 2.2.2015 «έφυγε» από τη ζωή η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΝΕ (Κούλα). Στη μνήμη της ο σύζυγος Δημήτρης Κουνές (Μήτσος), τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουμε στο ΚΚΕ 250 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του γαμπρού μου, του συντρόφου ΚΕΡΚΟΥΛΑ ΚΩΣΤΑ, μέλους του ΚΚΕ, αγρότη - συνδικαλιστή, που «έφυγε» απροσδόκητα από κοντά μας, νικημένος από τον καρκίνο στις 10 Γενάρη 2015, προσφέρουμε το ποσό των 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αιγίου, στο Κόμμα που από τα νεανικά του χρόνια υπηρέτησε πιστά για την εκπλήρωση των ιδανικών του.

Μητρόπουλος Γιώργος και τα ανίψια του, Κώστας, Παναγιώτης, Μυρτώ

***

Η Κομματική Οργάνωση Ερμιονίδας του ΚΚΕ και φίλοι του Κόμματος στη μνήμη της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣΣΑ, μητέρας του συντρόφου Γιώργου Τούσσα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, προσφέρουν, αντί για στεφάνι, 130 ευρώ στο Κόμμα.

***

Στη μνήμη του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ, ΕΠΟΝίτη αγωνιστή από το κάτω χωριό Ιεράπετρας, που απεβίωσε στις 26.12.2014, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Στις 12.01.2015 «έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗΣ, από το Λουδία Θεσσαλονίκης. Υπήρξε φωτεινό παράδειγμα αφοσιωμένου μαχητή στα ιδανικά του Κόμματος που τον γαλούχησε, του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1921. Οργανώθηκε στο Κόμμα το 1941 και πολέμησε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ τους Γερμανούς κατακτητές. Πήρε μέρος σε όλους τους αγώνες που ακολούθησαν από τον Εμφύλιο και μετά, στο αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα. Είχε πλούσια κοινωνική δράση στην τοπική κοινωνία. Παρέμεινε αταλάντευτα πιστός στην πολιτική του Κόμματος μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Στη μνήμη του η οικογένειά του και η ΚΟΒ Λουδία προσφέρουν 100 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στους αγώνες του Κόμματος.

ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ
***

φωτο

Στις 11.9.2014 έκλεισαν 3 μήνες από το θάνατο του πολυαγαπημένου μου συντρόφου μου και συζύγου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΑΞΙΔΗ.

Φέτος, Γιάννη, πρώτη φορά λείπεις στη γιορτή του, με την απουσία σου από κοντά μας. Υπάρχεις όμως μέσα στις καρδιές μας γι' αυτό μας κάνει να συνεχίζουμε τον αγώνα. Καθώς και στη μνήμη των γονιών μου. Στη μνήμη σου και στην ονομαστική σου γιορτή προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος μέσω Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Η σύζυγος Δέσποινα και τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου και η δισέγγονή σου

***

φωτο 3

Στη μνήμη των συντρόφων μας ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΖΕΚΗ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και ΑΝΤΡΕΑ ΤΣΙΟΥΣΤΑ προσφέρω 200 ευρώ στην Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Γ. Ζ.

***

Πριν από ένα χρόνο, στις 12-01-2014, «έφυγε» από κοντά μας ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΗΣ. Ο σύντροφος γεννήθηκε το 1926 στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Από το 1942 που μπήκε στην ΕΠΟΝ προμηθεύοντας τρόφιμα στους αντάρτες, ακολούθησε η Μακρόνησος, το βίωμα των γυναικών του Τρίκερι, Γυάρος, Λέρος. Ποτέ δεν ξέχασε το σχολείο της εξορίας, τους συντρόφους του, τον Ροδά, τον Δρόσο, τον Καραμπατάκη. Πυξίδα στη ζωή του οι αρχές του ΚΚΕ, καθαρός στην πορεία του, αυστηρός στην κριτική του. Σύντροφε, η καθοδήγησή σου θα είναι πάντα στο μυαλό μας. Στη μνήμη του η ΚΟΒ Χαλάστρας για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος δίνει 50 ευρώ.

ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
***

φωτο 2

Στη μνήμη του πατέρα μας ΑΛΕΞ. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ, κομμουνιστή μαχητή του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της αδερφής μας ΜΑΡΙΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ, μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

200 ευρώ Σολομωνίδης Νίκος

500 ευρώ Σολομωνίδης Θεόδωρος

***

φωτο

Στις 7 Μαρτίου του 2007 έπαψε να χτυπά η καρδιά της συντρόφου μου ΚΑΤΙΝΑΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑ. Με τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων και στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση.

Ο σύζυγος Μέρμηγκας Νίκος και τα παιδιά της

***

φωτο

Στις 14 Ιουλίου 2014, μετά από σύντομη αλλά αξιοπρεπή μάχη για τη ζωή, «έφυγε» η συντρόφισσα ΜΑΡΙΑ (Μαρίκα) ΔΡΑΓΟΤΕΝΛΗ, μέλος της ΚΟΒ Ηράκλειας Σερρών του ΚΚΕ. Καταγόταν από φτωχή εργατική οικογένεια. Εζησε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της στην πατρίδα της Ηράκλεια, όπου εργαζόταν ως λογίστρια και έχαιρε της εκτίμησης όλων. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ από τη μεταπολίτευση και έως το θάνατό της. Παρέμεινε πιστή στις αρχές το Κόμματος. Εργάστηκε στην Τοπική Διοίκηση καθώς και κοινωνικές οργανώσεις της πατρίδας της. Πάνω από δεκαπέντε χρόνια ήταν Γραμματέας της ΚΟΒ και, μέχρι και τις τελευταίες μέρες της, έδειχνε αδιάλειπτο ενδιαφέρον για την άνοδο του Κόμματος στην περιοχή μας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ το ποσό των 120 ευρώ.

Τα μέλη της ΚΟΒ του ΚΚΕ Ηράκλειας Σερρών


ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΟΚΛΗΣ (ΘΕΜΗΣ)
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΟΚΛΗΣ (ΘΕΜΗΣ)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΟΥΣΤΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΟΥΣΤΑΣ

Κωστούλα Σεφέρη
Κωστούλα Σεφέρη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

ΣΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΟΥΝΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΥΝΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΚΕΡΚΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΕΡΚΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Χρήστος Κιουλπεκίδης
Χρήστος Κιουλπεκίδης

ΔΡΑΓΟΤΕΝΛΗ (Μαρίκα) ΜΑΡΙΑ
ΔΡΑΓΟΤΕΝΛΗ (Μαρίκα) ΜΑΡΙΑ

ΚΑΤΑΞΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΤΑΞΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ