Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΘΒΕ
Συνεχίζουν παρά τις αντιξοότητες

Ροκ όπερα: «Alexander the Great»
Ροκ όπερα: «Alexander the Great»
Με αφορμή το ανέβασμα της ροκ όπερας «Alexander the Great», του συνθέτη Κώστα Αθυρίδη, παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27, 28/2 και 1/3, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Βούρος, η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Μένη Λυσαρίδου, και οι συντελεστές της παράστασης έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Η πρόεδρος αναφέρθηκε κυρίως στον απολογισμό των 20 μηνών της νέας διοίκησης. Στα θετικά, λοιπόν, μετρούν την αύξηση θεατών κατά 39,60% και την αύξηση εσόδων κατά 34,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τόνισε επίσης την τιμολογιακή πολιτική του ΚΘΒΕ, που προσαρμόστηκε στα δεδομένα της κρίσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να δουν θέατρο, μέσα από μειωμένα εισιτήρια, για οικογένειες, παρέες, ευπαθείς ομάδες και συλλόγους.

Ωστόσο, η οικονομική ασφυξία του ΚΘΒΕ συνεχίζεται εξαιτίας - όπως σημείωσε ο Γ. Βούρος - της μείωσης της χρηματοδότησης από το κράτος, αλλά και της καθυστέρησης στην καταβολή των χρεών που φορτώθηκε χωρίς να τα έχει προκαλέσει, όπως, π.χ., χρέη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από την Οπερα Θεσσαλονίκης, αλλά και εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή χρημάτων που του οφείλονται από επιστροφή ΦΠΑ (1 εκατ. ευρώ), καθώς και τα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης από τα Δημήτρια, κ.ά. «Παρ' όλα αυτά πετύχαμε - είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής - να δημιουργήσουμε όλες αυτές τις παραστάσεις ξοδεύοντας 6,5 εκατ. ευρώ τους 18 μήνες, όταν ο προϋπολογισμός είναι 6 εκατ. τους 12 μήνες». Και βέβαια, δυστυχώς, με τις θυσίες όλων των εργαζομένων, που τους τελευταίους δυόμιση μήνες πληρώνονται και πάλι... «έναντι», από τις εισπράξεις των εισιτηρίων, καθώς η δόση για το νέο χρόνο ακόμη δεν έχει καταβληθεί. Χτες αργά το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί μάλιστα συνάντηση του Γ. Βούρου με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση «Alexander the Great», ελπίδα όλων είναι η παγκόσμια περιοδεία, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί η αγορά της παράστασης ώστε να μην επιβαρυνθεί το θέατρο. Θυμίζουμε ότι οι συντελεστές της παράστασης είναι: Λιμπρέτο: Charanis Alexandra. Σκηνοθεσία: Βούρος Γιάννης - Αθυρίδης Κωνσταντίνος. Σκηνικά: Μετζικώφ Γιάννης. Κοστούμια: Τιμοθεάδου Ιωάννα. Χορογραφία: Φούτση Ασπα. Φωτισμοί: Παυλόπουλος Λευτέρης. Video Art: Μήτσιος Στάθης. Διεύθυνση ορχήστρας: Τζούνης Κώστας. Ερμηνευτές: Τικτόπουλος Δημήτρης (Αλέξανδρος), Βλιαγκόφτης Θωμάς (Φίλιππος / Στρατιώτης / Χορός), Χατζησαββίδου Χαρίκλεια (Ολυμπιάς), Βεληβασάκη Γεωργία, Βουτσικάκης Θοδωρής, Μανισάνου Ρούλα, Φονταράς Νικίας, Τσιλινίκος Δημήτρης, Φωκάς Γιώργος, κ.ά. Το έργο παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους. Εχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά και συμμετέχουν δεκαμελής ορχήστρα και μία ομάδα τριάντα ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ