Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Απλήρωτοι για τα «voucher» στα Νοσοκομεία

Συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν για τα δεδουλευμένα τους οι συμβασιούχοι υγειονομικοί με «πρόγραμμα voucher», αλλά και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ).

Η πρόσληψη εκατοντάδων τέτοιων εργαζόμενων στα νοσοκομεία γίνεται μέσω των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά σε προσωπικό. Με το προκάλυμμα της «εκπαίδευσης», εργάζονται σε συνθήκες βαθιάς εκμετάλλευσης από το καλοκαίρι και είναι ακόμη απλήρωτοι. Η αμοιβή τους προέρχεται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και, αν κάποιος διακόψει πριν το τέλος του προγράμματος, χάνει όλα τα δεδουλευμένα!

Είναι ανασφάλιστοι, χωρίς υγειονομική κάλυψη, παρά μόνο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Αφού πρώτα εκπαιδευτούν σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για δύο μήνες και αφού κληθούν να προπληρώσουν 1.800 ευρώ ως «φόρο θεωρίας» και «φόρο άσκησης», τοποθετούνται στα νοσοκομεία για 7ωρη 5νθήμερη απασχόληση (8 π.μ. - 3 μ.μ.) με δικαίωμα απουσίας ελάχιστες μέρες για όλη τη διάρκεια του προγράμματος (10% των ωρών απασχόλησης).

Ο χρόνος υπηρεσίας δεν αναγνωρίζεται, ούτε μοριοδοτείται ως προϋπηρεσία ή εμπειρία στο Δημόσιο και, μετά από την απόλυσή τους, δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Αυτές τις «ειδυλλιακές» συνθήκες ζουν οι νέοι εργαζόμενοι στα προγράμματα που σχεδιάζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της.

Στον Ευαγγελισμό δουλεύουν 38 συμβασιούχοι με πρόγραμμα voucher (22 νοσηλευτές, 10 διοικητικοί και 6 παρασκευαστές). Η σύμβασή τους τελειώνει το Μάρτη και τον Απρίλη και έτσι ξανανοίγουν τα τεράστια κενά, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Το ΣΕΝΕ απαιτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ