Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Πλήρωσαν τα αντίποινα των Γερμανών

Εκδήλωση - φόρος τιμής στους 106 εκτελεσμένους στο Κούρνοβο

Στη μνήμη των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν στο ΚΟΥΡΝΟΒΟ, στις 6-6-1943, από τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής σαν αντίποινα στην αντιστασιακή δράση των ανταρτών, τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποίησαν εκδήλωση προς τιμήν τους στο χώρο της εκτέλεσής τους, εκεί όπου από χρόνια έχει ανεγερθεί Μνημείο και πρόσφατα ανακαινίστηκε.

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν από τα γύρω χωριά, καθώς και αντιστασιακοί από Λαμία, Δομοκό, Στυλίδα, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, που έφθασαν με τα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα, τις οποίες και τοποθέτησαν γύρω από τις στήλες με τα ονόματα των νεκρών.

Παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Ξυνιάδας, στην περιοχή του οποίου ανήκει ο χώρος του μνημείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Στεφάνου, εκπρόσωπος του Δήμου Μακρακώμης, καθώς και ο Β. Καρακιούσης, συντηρητής και φροντιστής του μνημείου.

Μετά το τρισάγιο, ο δήμαρχος Ξυνιάδας Κ. Τσαγκλάνης, με λόγια συγκινητικά αναφέρθηκε στη θυσία - για την ελευθερία - των 106 πατριωτών και υποσχέθηκε να συνεχίσει με ζήλο την προσπάθεια που έχει αναλάβει για την περαιτέρω αναμόρφωση του χώρου και του ίδιου του Μνημείου.

Στην κεντρική ομιλία - που έκανε ο Ανδρέας Μούσης, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Λαμίας, αφού απέτισε φόρο τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές, κατέληξε με τη δήλωση: «Εχουμε υποχρέωση να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των νεκρών συναγωνιστών μας και να παλεύουμε για την πραγματοποίηση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης. Να αντιστεκόμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό στα σχέδια αναμόρφωσης του χάρτη της Βαλκανικής, που επιχειρείται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και στα σχέδια εκβαρβαρισμού της ζωής στο εσωτερικό της χώρας, όπως προωθείται με τα αντεργατικά σχέδια (π.χ., για το ασφαλιστικό, εργασιακά κλπ.), με την ψήφιση του "τρομονόμου" και τα άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα που σκαρώνονται από την κυβέρνηση».

Η εκδήλωση τελείωσε με την κατάθεση στεφανιών από τους συγγενείς των εκτελεσμένων, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ