Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφεύγει να τοποθετηθεί για τις μονάδες καύσης βιομάζας

Αποφεύγει η Διοίκηση της Περιφέρειας να τοποθετηθεί υπέρ των κατοίκων των Βασιλικών, που αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο μονάδων παραγωγής Ενέργειας, ισχύος, η κάθε μία, 498KW, με καύση βιομάζας, σε Βασιλικά και Λακκιά. Κωλυσιεργεί για να αποφύγει την πίεση από την παλλαϊκή αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Ετσι, την Τετάρτη, για τρίτη φορά, αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε σε κλίμα έντασης λόγω της παρουσίας δύναμης της αστυνομίας, η οποία κλήθηκε για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης.

Οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συγκεντρώθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας για να απαιτήσουν από τη Μητροπολιτική να πάρει επιτέλους απόφαση και να πει «όχι» στην έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Απέναντί τους βρήκαν δυνάμεις της αστυνομίας, που κλήθηκαν δήθεν για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Τελικά, με πρόσχημα την ένταση που προκλήθηκε ακριβώς εξαιτίας της παρουσίας της αστυνομίας, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής βρήκε την αφορμή να προχωρήσει σε διακοπή της συνεδρίασης, εξασφαλίζοντας έτσι και νέα αναβολή στη λήψη απόφασης.

Θυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες της Μητροπολιτικής έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στην εγκατάσταση των δύο μονάδων, με φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης την εταιρεία «BIOSOLAR».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει ότι λέει «όχι» στις μονάδες καύσης βιομάζας που προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Ενέργειας σε βάρος της τσέπης των λαϊκών νοικοκυριών, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, αλλά και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, που αποτελεί πυλώνα του εισοδήματός της.

Καταγγέλλει την πλειοψηφία της Μητροπολιτικής ότι «στην κατά τ' άλλα δημόσια - ανοιχτή συνεδρίασή της, αντιμετώπισε τους κατοίκους ως εν δυνάμει εγκληματίες, με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, προσπαθώντας να παρεμποδίσει τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση. Τελικά, διέκοψε τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, επικαλούμενη το κλίμα έντασης που με ευθύνη της δημιουργήθηκε, για να αποφύγει να αναλάβει σε δημόσια παρουσία τις πολιτικές ευθύνες της, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη διακηρυγμένη πρόθεση αλλαγής του χώρου συνεδρίασης.

Κανένα τερτίπι της όμως δεν μπορεί να κάμψει τη λαϊκή απαίτηση, κανένα πρόσχημα δεν πρόκειται να συγκαλύψει την πολιτική της ευθύνη. Ούτε βέβαια να συγκαλύψει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη στάση τους αλλά και της σημερινής, που ως τώρα αποφεύγει να τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα και στην απαίτηση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται και στη Δημοτική Ενότητα Βασιλικών ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίων καύσης βιομάζας. Καλεί το λαϊκό κόσμο της περιοχής να μη σκύψει το κεφάλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ