Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση των προέδρων Ζεμίν και Πούτιν

ΣΑΓΚΑΗ.-

Οι Πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας Ζιάν Ζεμίν και Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβαν χτες στη Σαγκάη την αντίθεσή τους στο αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, δύο μέρες πριν από τη Συνάντηση Κορυφής στη Σλοβενία του Πούτιν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Η συνάντησή τους έγινε στο περιθώριο της Σύνοδο Κορυφής της «Ομάδας των πέντε» στη Σαγκάη, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα, το Καζαχστάν, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι» από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και δεσμεύτηκαν να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στη διεθνή σκηνή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, κάνοντας τον απολογισμό της συνάντησης, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά, δήλωσε ότι το αμερικανικό σχέδιο δε συζητήθηκε λεπτομερώς, επειδή οι δύο χώρες έχουν ήδη «κοινή θέση» στο θέμα. «Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται στενά για τη διευθέτηση διεθνών προβλημάτων και οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα εγγύησης της παγκόσμιας σταθερότητας», δήλωσε ο Ιβανόφ προς τους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες.

Η συνάντηση, η πρώτη από τρεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος μεταξύ του Πούτιν και του Ζεμίν, διεξήχθη λίγο μετά την άφιξη του Ρώσου Προέδρου, χτες απόγευμα, στη Σαγκάη. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν και πάλι τον Ιούλη κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα, μετά και πάλι στη Σαγκάη τον Οκτώβρη με την ευκαιρία της διάσκεψης κορυφής του APEC (Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού). Τέλος, λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Μόσχα, ο Πούτιν υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου όπλων στην Κεντρική Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ