Κυριακή 1 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΤΣΙΤΣΙΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΙΤΣΙΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΦΤΗ, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΟΒ Αγίας Βαρβάρας της ΚΝΕ.

Σύντροφοι και φίλοι του

***

φωτό 1

Τρεις μήνες πέρασαν από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ, πρόωρα, στα 64 χρόνια του. Από το 1976 μέχρι το τέλος της ζωής του αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για τα ιδανικά και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Λείπει από τους συντρόφους του το ήθος και η αποφασιστική του δράση. Λείπει από τα παιδιά του η υπομονή και επιμονή του στους καθημερινούς αγώνες. Πάντα θα λείπει από την εγγονή του ο αγωνιστή παππούς της.

Μαζί με την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πάλη μας μέσα από το Κόμμα μας για τη νίκη της εργατικής τάξης, προσφέρουμε, στη μνήμη του, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανάκασας του ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του στη ζωή, Αγγελική Τσούκα

Τα παιδιά του: Νίκος, Δήμητρα, Βιβή

Η εγγονή του: Μυρτώ Τσούκα

***

Στη μνήμη των συντρόφων ΜΙΧΑΛΗ και ΓΡΗΓΟΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ, η οικογένειά τους προσφέρει 50 ευρώ για την ενίσχυση των αγώνων του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του πατέρα της ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΙΚΑΚΗ που σκοτώθηκε στα 1944 ως ΕΛΑΣίτης στην περιοχή του Κιλκίς, η Β. Κ. πρόσφερε 100 ευρώ για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
***

φωτό 2

Στη μνήμη της ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ που απεβίωσε στις 10.2.2015, καθώς επίσης και του συζύγου της ΜΠΟΥΤΑΧΙΔΗ ΠΑΥΛΟΥ που απεβίωσε στις 23.6.2004, φίλοι τους προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Σιδηροκάστρου, 200 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ του οποίου και οι δύο ήταν μέλη μέχρι το τέλος της ζωής τους.

***

Στη μνήμη του πατέρα μου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΡΟΚΟΥ από το χωριό Βροντερό Πρέσπας, των δύο αδελφών μου, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΡΟΚΟΥ, των ξαδέλφων μου ΑΛΕΚΟΥ και ΘΩΜΑ ΠΡΟΚΟΥ, του θείου μου ΤΡΑΪΑΝΟΥ ΠΡΟΚΟΥ. Επίσης, στη μνήμη του γαμπρού μου ΚΛΙΜΕ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ, του ξαδέλφου μου ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ από το χωριό Αγγαθωτό και του θείου μου ΠΑΝΤΕΛΗ, του ξαδέλφου μου ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ από το χωριό Πλατή Πρέσπας που έπεσαν στον αγώνα και του ΠΕΤΡΙΔΗ ΚΩΣΤΑ από το Μακροχώρι Καστοριάς που αγωνίστηκαν για μια σοσιαλιστική Ελλάδα.

Προσφέρουμε στο ηρωικό ΚΚΕ μια ενίσχυση για την Οικονομική Εξόρμηση.

***

φωτό 3

Στη μνήμη των αγαπητών μας φίλων και συντρόφων που ζήσαμε πολλά χρόνια μαζί στην πολιτική προσφυγιά στη φιλόξενη χώρα της ΣΔ Τσεχοσλοβακίας, των:

ΤΣΙΤΣΙΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Βασίλη που γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Κυανή Εβρου.

ΖΗΝΔΡΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ του Δημήτρη που γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Ζέρμα (Πλαγιά) Κονίτσης, καθώς και του γιου του ΦΩΤΗ (ΖΗΝΔΡΟΥ) που γεννήθηκε στις 26.11.1955 στο Μπεροούν της Τσεχ/κίας και πέθανε πρόσφατα στις 18.12.2014 από ανίατη αρρώστια.

Ο σ/φοι Τσιλιακάκης Γιώργος και Ζήνδρος Περικλής έφυγαν από την Ελλάδα όπως και τα άλλα προσφυγόπουλα, για να γλιτώσουν από τα δεινά του Εμφυλίου Πολέμου. Στην αρχή, φιλοξενήθηκαν σε διάφορους παιδικούς σταθμούς και στη συνέχεια, στάλθηκαν για σπουδές στη δίχρονη επαγγελματική σχολή στην πόλη Παντρούπιτσε της Τσεχίας. Το 1952 πήραν τα διπλώματα εφαρμοστή μηχανών και δούλεψαν στο μεγάλο βιομηχανικό κόμπινατ στην πόλη Οστράβα. Στη μεγάλη αυτή πόλη δημιούργησαν οικογένεια. Ηταν δραστήρια μέλη της νεολαίας και έγιναν μέλη του ΚΚΕ στον τοπική Οργάνωση. Επαναπατρίστηκαν και ζούσαν στην Αθήνα με τις οικογένειές τους, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή πιστοί στην ιδεολογία τους και στο αγαπημένο τους ΚΚΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
Οι οικογενειακοί τους φίλοι και σ/φοι: Γκέκας Στέργιος και η σύζυγός του Σοφία, ο Φωτιάδης Στάθης και η σύζυγός του Ελένη, προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Θερμαϊκού Θεσ/νίκης.

***

Η Ιακωβίδου - Πουλτσίδου Γενοβέφα, συνταξιούχος φιλόλογος - από την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στη Ραχιά Ημαθίας στις 24.10.2014, ως ελάχιστο φόρο τιμής, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από τη Ραχιά Ημαθίας, πρόσφερε 500 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Νάουσας, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

φωτό 1

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΝΑΣΙΔΗΣ του Γεωργίου και της Ευφροσύνης (1928 - 1948), από τη Ραχιά Ημαθίας, ήταν το πρώτο παιδί φτωχής, πολύτεκνης οικογένειας. Δεκαπέντε μόλις χρόνων οργανώνεται στην ΕΠΟΝ, εντάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στη συνέχεια στο ΔΣΕ. Δυστυχώς, κάπου στο Καϊμακτσαλάν, σε μια αποστολή μεταφοράς ναρκοπεδίου, αφηνίασε το άλογο, έσκασε η νάρκη και δεν έμεινε κανείς από τη νεαρή ομάδα... Ετσι τα νεανικά όνειρα του Μιχάλη κόπηκαν στη μέση ανεκπλήρωτα.

φωτο 1

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΠΑΝΙΔΗΣ του Ιωακείμ και της Σάρας (1928 - 1947), πεντάρφανο παιδάκι από την Πτολεμαΐδα, εντάχθηκε στην πολύτεκνη οικογένεια του θείου του Γιώργου Σαμπανίδη, της οποίας έγινε αναπόσπαστο μέλος και έζησε στη Ράχη Ημαθίας. Τραγουδοποιός - λυράρης ποντιακής λύρας, ψηλόλιγνο μελαχρινό παλικάρι, εντάχτηκε στην Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στην Παναγίτσα Πέλλας από τους γερμανοφασίστες.

ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ
ΘΩΜΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ
φωτό 1

Ο ΣΤΕΡΗΣ ΣΟΪΛΕΜΕΖΙΔΗΣ του Ιωάννη και της Κυριακής (1925 - 1946), λεβεντόκορμος, τραντέλληνας Πόντιος αντάρτης, μοναχογιός και μοσχαναθρεμμένος, ανήσυχο πνεύμα, αγωνίζεται, για μια δίκαιη κοινωνία, φυλακίζεται, βασανίζεται από ταγματασφαλίτες και, άγριοι ξυλοδαρμοί των ταγματασφαλιτών, τον αναγκάζουν να ενταχθεί στον ΔΣΕ. Τραυματίζεται βαριά στο Βέρμιο από βομβαρδισμούς των Αγγλοαμερικανών και αυτό ήταν η χαριστική βολή για το νέο Διγενή.

φωτό 1

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ του Δημητρίου και της Μαργαρίτας, αγέρωχος, έντιμος, δουλευταράς οικοδόμος, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Πέθανε όρθιος, αλύγιστος πριν ένα χρόνο στον επίγειο παράδεισο του σπιτιού του στη Ράχη, πουλώντας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και κουπόνια του ΚΚΕ.

φωτό 1

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ του Κοσμά - Ναζλούς, σύντροφος και συνεργάτης του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου και του ηθοποιού Μάνου Κατράκη. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος Ημαθίας στο Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες το Μάη του 1944, επικυρώνοντας την εξουσία της ΠΕΕΑ. Γυάρος, Μακρόνησος, Ικαρία ...είναι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αδούλωτου και αταλάντευτου πατέρα των έξι ανήλικων παιδιών. Καταπονημένος από τη σκληρή βιοπάλη πέθανε στην αγκαλιά της συντρόφου του Χρυσής. Φτωχός μα τιμημένος με μόνη παρακαταθήκη στα παιδιά και εγγόνια του - «να ντρέπεται εκείνος που δεν κάνει τίποτε να κινήσει την κοινωνία μπροστά».

Χριστόφορος Δαμιανίδης
Χριστόφορος Δαμιανίδης
φωτό 1

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Χάμπος) ΣΙΑΜΠΑΝΙΔΗΣ του Γρηγορίου και της Ολγας, αμούστακο 16χρονο παλικάρι, άπειρος από πολεμικές τέχνες, τραυματίζεται στο Βέρμιο και αιχμαλωτίζεται από τον εθνικό μας στρατό. Καταδικάζεται από το έκτακτο στρατοδικείο Κοζάνης. Με την επέμβαση, ευτυχώς, του μεγαλοκτηνοτρόφου της Μ. Σάντας Ανδρέα Γραμματικόπουλου, αθωώνεται. Εντιμος οικογενειάρχης μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Νίτσα Πολιτίδου και την κόρη τους Ολγα έμεινε πιστός μέχρι το πρόσφατο τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ.

φωτό 1

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΟΠΟΥΛΟΣ του Αθανασίου και της Ελένης ήταν το τρίτο από τα εννέα του αδέλφια. Φιλομαθέστατος αλλά αδύνατο να συνεχίσει τα όνειρά του στο γυμνάσιο, αφού ο πατέρας του τον έστελνε δεκάχρονο παιδάκι στα κοπάδια των συγχωριανών του και στις αγροτικές τους δουλειές για το μεγάλωμα των μικρότερων αδελφών του. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια μα και οι κοινωνικές αδικίες έβγαλαν τον έφηβο Κώστα στο βουνό. Μετά από σκληρούς αγώνες που πολλές φορές τον έφεραν αντιμέτωπο με το θάνατο και το βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι, στο Γράμμο. Με το τέλος του Εμφύλιου βρίσκεται πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί τελείωσε το γυμνάσιο, δουλεύοντας συγχρόνως σε εργοστάσια και οικοδομές. Επέστρεψε με τη σύντροφό του, Αθηνά Φλώρου, και το κοριτσάκι του, Αυγή, το 1960. Εδώ τα χρόνια δύσκολα, τα μεροκάματα λιγοστά κάτω από άθλιες συνθήκες. Δύναμη, πείσμα, εργατικότητα, αγωνιστικότητα, είναι τα όπλα για να ζήσει τίμια και με αξιοπρέπεια μέχρι τα 83 του χρόνια που «έφυγε».

***

φωτό 1

Πέρασε ένας χρόνος που έφυγε η συντρόφισσα ΒΑΣΩ ΦΙΛΟΥ.

Στη μνήμη της, ο άντρας της, Αποστόλης Φίλος, τα παιδιά της: Μαρία, Δημήτρης και Στάθης, τα εγγόνια: Δημήτρης, Αποστόλης, Βαγγέλης, Βασιλική και ο αδερφός της, Χρήστος Χαρίτος προσφέρουν στο ΚΚΕ 35 ευρώ ενίσχυση.

Νικόλαος Χαΐτογλου
Νικόλαος Χαΐτογλου
***

Εβδομήντα χρόνια αναζήτησης, πότε στο «Ριζοσπάστη» και πότε μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Ατελείωτα χρόνια. Θέλαμε να μάθουμε πού, πότε και πώς. Απορία μεγάλη για την εξαφάνιση του πατέρα μας. Πρώτος στην οικογένεια έφυγε ως αντάρτης ο πατέρας μας. Μας χαιρέτησε έναν έναν τη γυναίκα του και τα παιδιά. Κυνηγημένος όπως πολλοί άλλοι στο χωριό μας, τον Καναδά του Εβρου. Δεν τον ξαναείδαμε. Η τρομοκρατία και τα βασανιστήρια στα χωριά του Εβρου γίνανε επικίνδυνα. Καίνε σπίτια και βιάζουν γυναίκες. Παρακαλάει η μάνα μας να περάσουν να μας πάρουν οι αντάρτες. Θα δούμε στο βουνό και τον πατέρα μας. Ελπίδα μεγάλη... Θέλει να μας σώσει από τους βιασμούς. Να σώσει την τιμή μας όπως έλεγε. Η ίδια έζησε την απόπειρα βιασμού. Στον αγώνα αυτό ενταχθήκαμε στο ΔΣΕ. Εγώ έμεινα τυφλή και έζησα πρόσφυγας στη Ρουμανία. Η αδερφή μου τραυματίστηκε, πήρε το δρόμο της φυλακής. Δεν έπαψα να ψάχνω για τον πατέρα μας.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά τον Εμφύλιο διάβασα στις σελίδες του βιβλίου «Επεσαν για τη ζωή» τις αράδες που έψαχνα τόσα χρόνια για τον πατέρα μας, ΤΣΙΟΜΠΑΝΙΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ του Φώτη. Γεννημένος το 1901 στην Αν. Θράκη, κάτοικος του χωριού Καναδά Εβρου. Μέλος του ΚΚΕ, ΕΛΑΣίτης, μαχητής του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το 1948 στη γέφυρα του χωριού Γάβρος Καστοριάς (τόμος 7 ΣΤ, σελίδα 552). Είναι η ταυτότητά μας. Είναι η περηφάνια μας. Είναι τα στοιχεία που μας έλειπαν. Είναι τα στοιχεία που θα αφήσω στο εγγόνι μου, τον Μάρκο.

Στη μνήμη του πατέρα μου, της ξαδέρφης μου ΤΣΙΟΜΠΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑΣ (με ψ. Νίτσα) και όλων των θυμάτων του χωριού μου, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Θέρμης, για τη συνέχιση του αγώνα και την ενίσχυση του ΚΚΕ στο δύσκολο αγώνα που μας περιμένει.

Κουρού Ελένη (ψευδ. Νίκη ), Μανώλης και Μάρκος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΜΠΟΣ) ΣΙΑΜΠΑΝΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΜΠΟΣ) ΣΙΑΜΠΑΝΙΔΗΣ
***

φωτό 2

Στη μνήμη του πατέρα μας, ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΙΓΑΡΔΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ που απεβίωσε στις 19 Γενάρη 2015, καθώς επίσης και της μητέρας μας, ΜΑΡΙΑΣ (ΤΣΙΓΑΡΔΑ) που απεβίωσε στις 25 Απρίλη 2012, προσφέρουμε για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, 100 ευρώ στην ΚΟΒ Παλαμά Καρδίτσας και 50 ευρώ για τον «Ριζοσπάστη».

Κούλα και Λίτσα Τσιγαρδά

***

φωτό 1

Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ. Γεννήθηκε το 1925 στο Περιβόλι Δομοκού Φθιώτιδας από αγροτική οικογένεια. Το 1942 σε ηλικία 17 ετών κατατάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και μέσα από τις γραμμές του συντονισμένα έλαβε μέρος σε πολλά σαμποτάζ. Κυνηγήθηκε για την αντιστασιακή του δράση και το 1947 εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο Τάγμα του Νικηφόρου (Καρκάνη), όπου ως διμοιρίτης έδρασε στην Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Εφτασε στο βαθμό του Υπολοχαγού και πήρε μέρος σε πολλές μάχες, όπως στο Λέσιτς, στο Βίτσι, στα Πατώματα στο Γράμμο, στο Μάλι-Μάδι, στη μάχη της Φλώρινας. Τραυματίστηκε δύο φορές σοβαρά. Τραυματισμένος στο νοσοκομείο του Γράμμου, γνώρισε την επί 68 χρόνια συντρόφισσά του στη ζωή και τους αγώνες, αντάρτισσα νοσοκόμα, την Πολυξένη ή Φανή Λαπουρίδου. Με την ήττα του ΔΣΕ, βρέθηκε στη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη (11η και 12η Πολιτεία). Επαναπατρίστηκε το 1958 αλλά οι διώξεις και οι πιέσεις από ασφαλίτες στο χωριό του τον ανάγκασαν να πάει οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία, όπου έδρασε ως καθοδηγητής Ελλήνων κομμουνιστών μεταναστών. Σε όλη του τη ζωή παρέμεινε πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του κομμουνισμού για τις οποίες αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Μάρτη, και ώρα 11 π.μ. στο νεκροταφείο Μεταλλικού Κιλκίς.

Η συντρόφισσά του, Πολυξένη ή Φανή και τα παιδιά του, Γιάννης, Πέλη, Μάκης


ΤΣΑΝΑΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΣΑΝΑΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΠΑΝΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΠΑΝΙΔΗΣ

ΣΤΕΡΗΣ ΣΟΙΛΕΜΕΖΙΔΗΣ
ΣΤΕΡΗΣ ΣΟΙΛΕΜΕΖΙΔΗΣ

ΤΣΙΓΑΡΔΑ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΙΓΑΡΔΑ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΙΓΑΡΔΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΤΣΙΓΑΡΔΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

ΒΑΣΩ ΦΙΛΟΥ
ΒΑΣΩ ΦΙΛΟΥ

ΜΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΖΙΝΔΡΟΣ ΦΩΤΗΣ
ΖΙΝΔΡΟΣ ΦΩΤΗΣ

ΖΙΝΔΡΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
ΖΙΝΔΡΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ