Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προς ναυτικό αποκλεισμό με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

Αξιοποιείται και η βαρβαρότητα της καταστροφής αρχαιοτήτων στη Συρία για κλιμάκωση της επέμβασης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΤΡΙΠΟΛΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σχέδιο πιθανού διεθνούς ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης, ως μορφή ουσιαστικά ιμπεριαλιστικής επέμβασης, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» προωθείται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, με βάση σχετική έκθεση που υπέβαλαν ειδικοί του διεθνούς οργανισμού σε σχέση με τη Λιβύη.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τη Λιβύη εκτιμούν πως οι λιβυκές αρχές είναι ανίκανες να σταματήσουν το παράνομο εμπόριο πετρελαίου ή τη ροή όπλων εντός και εκτός της χώρας. Προτείνουν έτσι ως «απαραίτητη» μία διεθνή ναυτική δύναμη «για να τις βοηθήσει», αφού θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη χώρα το 2011 στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης για την ανατροπή του τότε προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Η επιτροπή κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να σχηματίσει μια διεθνή ναυτική δύναμη «για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Λιβύης να εξασφαλίσει τα χωρικά της ύδατα και να εμποδίσει την είσοδο και την έξοδο από τη Λιβύη όπλων ... καθώς επίσης την παράνομη εξαγωγή αργού πετρελαίου και των παραγώγων του, όπως και άλλων φυσικών πόρων».

Δεν είναι μόνο η επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ για τη Λιβύη που προτείνει νέου τύπου επέμβαση με αφορμή τους τζιχαντιστές. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθούν τρόποι ανάσχεσης της βάρβαρης καταστροφής ασσυριακών αρχαιοτήτων στο μουσείο της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»...

Σχέδιο οδικού χάρτη για μεταβατικό συριακό φορέα

Το ίδιο 24ωρο, το αραβικό ηλεκτρονικό δίκτυο «arabnews.com» μετέδωσε ότι για πρώτη φορά εκπρόσωποι του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» και της, επίσης αντιπολιτευόμενης, «Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Δημοκρατικής Αλλαγής» (NCCDC) συναντήθηκαν στο Παρίσι και αποφάσισαν, «δίχως ξένη ανάμειξη για πρώτη φορά, ένα σχέδιο οδικού χάρτη σε σχέση με τη συγκρότηση συριακού μεταβατικού κυβερνητικού φορέα» στη βάση παλιότερων ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης και αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία.

Οι αντιπροσωπείες φέρεται πως συναντήθηκαν στο Παρίσι μεταξύ Κυριακής και περασμένης Τρίτης, σε τοποθεσία που παραχώρησε η γαλλική κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και πραγματοποιήθηκε «δίχως την ανάμειξη Γάλλων ή άλλων ξένων αξιωματούχων».

Ο Καλάφ Νταχούντ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της NCCDC, σημείωσε ότι οι ενδοσυριακές συνομιλίες κατέληξαν ότι «ο πρωταρχικός στόχος των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ-Ασαντ, θα πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός πολιτικού, δημοκρατικού, πλουραλιστικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους τους Σύρους» και ότι «απαιτείται η επίτευξη περιφερειακής και διεθνούς συναίνεσης για την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Αρθρο υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας - Βρετανίας

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, και Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, εμφανίστηκαν χτες με κοινό άρθρο τους στις εφημερίδες «Λε Μοντ» και «Αλ Χαγιάτ», υποστηρίζοντας ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ, «δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Συρίας», επειδή τάχα αντιπροσωπεύει «την αδικία, την αταξία και τον τρόμο».

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν παράλληλα «ανησυχία» για «το διάβημα αυτο-αποκατάστασης» στο οποίο προβαίνει, σύμφωνα με τους ίδιους, ο Σύρος Πρόεδρος, λέγοντας ότι ο τελευταίος προσπαθεί να επωφεληθεί από τον τρόμο που προκαλούν οι «εξτρεμιστές για να εμφανιστεί ως έπαλξη κατά του χάους».

Ισχυρίζονται, τέλος, ότι το να προτείνεται ο Μπασάρ αλ-Ασαντ «ως λύση έναντι του εξτρεμισμού, συνιστά παραγνώριση των αιτίων της ριζοσπαστικοποίησης... αφού, έπειτα από 220.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, αποτελεί ψευδαίσθηση το να φαντάζεται κανείς πως η πλειονότητα των Σύρων συναινούν στο να τεθούν και πάλι υπό την εξουσία αυτού που τους βασανίζει».

Δίκη του «Τζιχάντι Τζον» απαιτούν οι συγγενείς των θυμάτων

Η οικογένεια του Στίβεν Σότλοφ, του Αμερικανο-ισραηλινού δημοσιογράφου που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσε χτες ότι ανυπομονεί να δει τον «Τζιχάντι Τζον», το δήμιο του παιδιού της, να προσάγεται στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, βρετανικά ΜΜΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης επικέντρωσαν την προσοχή τους όχι τόσο στα στοιχεία που έδωσαν προχτές οι βρετανικές αρχές σχετικά με την ταυτότητα του «Τζιχάντι Τζον» (και ο οποίος φαίνεται πως είναι Βρετανός γεννημένος στο Κουβέιτ, πως λέγεται Μοχάμεντ Εμουάζι και είναι ηλικίας 26 ή 27 ετών) αλλά στο γεγονός πως βρισκόταν στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών από το 2009. Χτες, μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών σε σχέση με τον «Τζιχάντι Τζον», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως θα κάνει «ό,τι μπορεί για να συλλάβει αυτούς που διαπράττουν φρικτά εγκλήματα εναντίον Βρετανών πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ