Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επικίνδυνα παιχνίδια στο φόντο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη των ίδιων των μεταναστών παίζουν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, που από τη μια εφαρμόζουν πιστά την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και την ίδια ώρα επιχειρούν να εμφανιστούν με φιλολαϊκό πρόσωπο.

Ετσι, από προχτές το βράδυ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, με αφορμή τη διαρροή σχετικής διαταγής της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ανέφερε ότι θα αφήνονταν ελεύθεροι όσοι κρατούνταν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, και θα τους δινόταν άδεια παραμονής για έξι μήνες.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους από τον ίδιο τον υπουργό, η επίμαχη διαταγή εκδόθηκε «μετά από επικοινωνία - παρέμβαση» της συμβούλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Σπαθανά, ως νεότερη διευκρινιστική διαταγή η οποία αφορούσε άλλη διαταγή που είχε σταλεί το Φλεβάρη στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και έκανε λόγο για τη συγκρότηση συνεργείων που εξετάζουν τις περιπτώσεις των αλλοδαπών κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η δημοσιοποίηση της διαταγής από τηλεοπτικό σταθμό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού, Γ. Πανούση, που δήλωσε ότι αγνοούσε την ύπαρξη της διαταγής, παρότι, όπως προκύπτει από τον πίνακα κοινοποίησης, αυτή πήγε και στο δικό του γραφείο.

Η έκδοση της διαταγής αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, να κάνει λόγο για «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική» απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούσης, ανακοίνωσε την ανάκληση της σχετικής διαταγής λέγοντας πως το έγγραφο αυτό εκδόθηκε κατά παράβαση της ιεραρχίας. Ανέφερε πως διατάχθηκε προκαταρκτική διοικητική εξέταση και ζητήθηκαν παραιτήσεις.

Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγουν να θίξουν τους κανονισμούς της ΕΕ, που οξύνουν το πρόβλημα, όπως ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ».

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, οι συναρμόδιοι υπουργοί εξακολουθούν να προτείνουν την εφαρμογή διατάξεων του αντιμεταναστευτικού νόμου του 2011, που προβλέπει «εναλλακτικά» μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, όπως η εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, η χρηματική εγγύηση, η καταχώρηση της διαμονής του μετανάστη, η κράτηση των ταξιδιωτικών εγγράφων, κ.λπ. Δηλαδή, αντί για κράτηση, θα διαιωνίζεται η ομηρία των μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική νομοθεσία του 2011 ενσωματώνει στο εσωτερικό Δίκαιο την ευρωπαϊκή «οδηγία της ντροπής», η οποία αφορά βίαιες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών, οι οποίοι ζητούν καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες. Η σχετική οδηγία, η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου, προβλέπει πολύμηνη φυλάκιση για τον αλλοδαπό που δε συμμορφώνεται με τη διαδικασία της απέλασης, ενώ προβλέπεται ως συμπληρωματικό μέτρο η απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκή χώρα τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, αν κριθεί ότι ο αλλοδαπός αποτελεί σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Για μεγάλη προβοκάτσια σε βάρος της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε ότι το έγγραφο για τους μετανάστες εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός. «Δεν έχει καμιά ευθύνη το αρμόδιο υπουργείο για το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες και που φέρει την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να μη συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες, παρά μόνο να ελέγχονται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νίκος Βούτσης. «Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, η κινδυνολογία ή οι αυτοσχεδιασμοί καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο και θέτουν, εκ του αποτελέσματος, σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τα δικαιώματα των μεταναστών», είπε η Φ. Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ