Κυριακή 8 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ισχυρά τετράγωνα

(β' μέρος)

...Στο παιχνίδι που βασίζεται στο στρατηγικό στοιχείο, δηλαδή στη δημιουργία και στην κατάκτηση ενός ισχυρού τετραγώνου διακρίνουμε δύο βασικές περιπτώσεις:

α) Το ισχυρό τετράγωνο έχει δημιουργηθεί, υπάρχει στη σκακιέρα. Η περίπτωση αυτή είναι απλή, δεν έχουμε παρά να καταλάβουμε στην κατάλληλη στιγμή το ισχυρό τετράγωνο. Στη θέση που βλέπουμε με αλγεβρικά σύμβολα: Λευκά: Ρη2, Αγ3, Ιε2, Στρ. γ2, γ4, δ3, ζ3, η4 (8) Μαύρα: Ρθ8, Αε7, Ιζ7, Στρ. β6, γ5, ε5, ζ6, θ6 (8). Το τετράγωνο δ5 είναι ισχυρό για τα λευκά (και ταυτόχρονα αδύνατο για τα μαύρα). Συνεπώς, τα λευκά δεν έχουν παρά να καταλάβουν αυτό με τον Ιππο τους. Πρώτα θα απομακρύνουν τον Αγ3 και μετά Ιγ3 και Ιδ5.

β) Το ισχυρό τετράγωνο δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα. Αυτή είναι η δύσκολη και η κυριότερη περίπτωση. Ο παίκτης πρέπει να επισημάνει το τετράγωνο που θα γίνει μελλοντικά ισχυρό και στη συνέχεια να το κάνει ισχυρό. Μερικές φορές το τετράγωνο που είναι «υποψήφιο» να γίνει ισχυρό, ανακαλύπτεται πολύ εύκολα και δε χρειάζεται παρά να γίνει και «τυπικά» ισχυρό. Για το σκοπό αυτό, είναι συνήθως αρκετό να αλλάξουμε (δηλαδή, να απομακρύνουμε από τη σκακιέρα) τα αντίπαλα κομμάτια - βασικά Ι ή Α - που ελέγχουν άμεσα το «υποψήφιο ισχυρό τετράγωνο». Εννοείται ότι τα άλλα κομμάτια του αντίπαλου (ακόμα και εκείνα που μπορεί να ελέγξουν μελλοντικά το ισχυρό τετράγωνο, αλλά προς το παρόν είναι απασχολημένα σε άλλα τμήματα της σκακιέρας) δεν μας ενδιαφέρουν, δεδομένου ότι δε συμμετέχουν στη μάχη για το ισχυρό τετράγωνο.

Ετσι, μετά από την απαραίτητη προπαρασκευή (δηλαδή μετά από την «εκκαθάριση» του «υποψήφιου τετραγώνου» από τις δυνάμεις του αντίπαλου που μπορούν να μας «ενοχλήσουν») το θεματικό τετράγωνο «προάγεται» σε ισχυρό.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου είναι φανερό ότι το τετράγωνο δ5 μπορεί να γίνει ισχυρό για τα λευκά αν εξουδετερωθεί ο μαύρος Ιζ6. Το δ5 δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανένα μαύρο πιόνι και φυσικά ούτε από τον μαύρο Αε7. Η θέση είναι από την παρτίδα Σμίσλοβ - Ρουντακόβσκι που παίχθηκε στη Μόσχα πριν 70 χρόνια! Η συνέχεια είναι ευκολονόητη: 15. Αη5! Τα μαύρα δεν μπορούν να αποφύγουν την αλλαγή. 15... Πζε8 16. Αζ6 Αζ6. Το δ5 είναι τώρα ισχυρό για τα λευκά, τα οποία μπορούν να παίξουν αμέσως 17. Ιδ5 γιατί στο 17... Βγ2 18. Πζ2! Βγ5 19. Πγ1 και 20. Ιγ7. (Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ