Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απειλείται με οριστικό κλείσιμο το ελληνικό σχολείο Κολωνίας

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Με οριστικό κλείσιμο απειλείται το ελληνικό σχολείο στην Κολωνία. Με αφορμή υπαρκτά κτιριακά προβλήματα, οι αρμόδιες αρχές του ελληνικού κράτους στη Γερμανία (συντονιστής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικός πρόξενος Ντίσελντορφ) απειλούν για οριστικό κλείσιμο του σχολείου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεταχτούν εκτός σχολείου οι 65 μαθητές.

Το θέμα φέρνει για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση των βουλευτών του Γ. Μαρίνου και Γ. Γκιόκα προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνεται, μπροστά στο ενδεχόμενο, να κριθεί το κτίριο που στεγάζει το σχολείο ως ακατάλληλο από την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κράτους, ο γενικός πρόξενος του Ντίσελντορφ και ο συντονιστής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία δηλώνουν ότι δεν μπορεί να βρεθεί νέο κτίριο ειδικά εάν δε μειωθεί το κόστος του ενοικίου. Την ίδια στιγμή, μεταφέρουν την ευθύνη για τη συντήρηση του σχολείου στους γονείς και τους καθηγητές. Οι αρμόδιοι πρότειναν τη μεταφορά των μαθητών στο σχολείο του Ντίσελντορφ που βρίσκεται 45 χιλ. βορειότερα της Κολωνίας, την ώρα που ήδη οι μαθητές και οι οικογένειές τους πληρώνουν ακριβά την καθημερινή μετακίνηση για το μάθημα, με εισιτήρια που για αρκετούς ξεπερνούν και τα 300 ευρώ!

«Γίνεται φανερό ότι οι κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας, πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ για παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας που παρέχουν στα παιδιά των εργαζομένων θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. Ετσι είτε απευθείας με κλείσιμο των σχολείων όπως η περίπτωση της Κολωνίας, του Βερολίνου παλιότερα και πολλών άλλων, είτε με την αναγνώριση των ελληνικών σχολείων ως αυτά της κατώτερης βαθμίδας του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, προκαθορίζουν από νωρίς το μέλλον των μεταναστόπουλων, να γίνουν το αυριανό φτηνό εργατικό δυναμικό για την αστική τάξη της Ελλάδας ή της Γερμανίας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Τονίζουν, επίσης, πως «η καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζόμενους να μεταναστεύσουν με τις οικογένειές τους προς τη Γερμανία. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας τόσο η σημερινή όσο και οι παλιότερες, πιστές στις ταξικές τους επιλογές δίνουν ακόμη ένα χτύπημα στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση που παρέχεται στα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν να παρθούν μέτρα για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου σε ασφαλές κτίριο για τους μαθητές και τους καθηγητές τους, το οποίο να βρίσκεται στην πόλη της Κολωνίας, με ευθύνη του ελληνικού κράτους, των αρμόδιων υπηρεσιών του στη Γερμανία και των γερμανικών αρχών, χωρίς να εμποδιστεί η συνέχιση των μαθημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ