Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αιτήματα των Ευρωπαίων σεναριογράφων

«Ρώτησαν τον Αλφρεντ Χίτσκοκ: "Ποια είναι η συνταγή για μια καλή ταινία;". Και ο Χίτσκοκ απάντησε: "Για να κάνεις μια καλή ταινία χρειάζεσαι τρία πράγματα: το σενάριο, το σενάριο και το σενάριο"».

Η ρήση του μεγάλου Αγγλου σκηνοθέτη θα μπορούσε να αποτελεί «μανιφέστο» της νεοϊδρυθείσας Ευρωπαϊκής Ενωσης Σεναριογράφων, η οποία ολοκλήρωσε την ιδρυτική της Γενική Συνέλευση χτες στην Αθήνα, με συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, παρουσία εκπροσώπων ευρωπαϊκών ενώσεων σεναριογράφων, του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου και του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη.

Πάντως τη ρήση αυτή χρησιμοποίησαν σαν εισαγωγή οι σεναριογράφοι στο κείμενο παρουσίασης της Ενωσή τους, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, η πρόεδρος της οποίας, Κατερίνα Μαρινάκη, εκλέχθηκε και πρόεδρος του πανευρωπαϊκού συλλογικού οργάνου.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 16/6, ενώ, παράλληλα, οι νομικοί σύμβουλοι των εθνικών Ενώσεων που συμμετείχαν, πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα την αναζήτηση τρόπων για την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα πνευματικά δικαιώματα, τομέας - «πληγή» για τους σεναριογράφους.

Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνοδεύτηκε και με κατάρτιση της «Χάρτας» των Ευρωπαίων σεναριογράφων, ένας «δεκάλογος» που κωδικοποιεί τη «φιλοσοφία» και τα κεντρικά αιτήματά τους: Κατοχύρωση του σεναριογράφου ως συνδημιουργού του οπτικοακουστικού έργου (ο όρος είναι σκόπιμα ευρύτερος για να περιλάβει, εκτός του κινηματογράφου, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα άλλα μέσα). Συμβόλαια με ελάχιστη αμοιβή. Ενοποίηση των δύο μεθόδων πνευματικών δικαιωμάτων (της γαλλικής και της αγγλικής) για ενιαία αντιμετώπιση από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας με τους σκηνοθέτες κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για συνεργασία στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας των χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ