Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέρα Θεάτρου με Μπέκετ

FOTOVISI0N.GR

Το θέατρο «Τζένη Καρέζη» και ο θίασος που παρουσιάζει το έργο «Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Θεάτρου, 27η Μάρτη, θα τιμήσουν τον μεγάλο Ιρλανδό συγγραφέα.

Ο Φαίδων Πατρικαλάκις, σκηνογράφος του έργου και μελετητής του Μπέκετ (τον οποίο είχε γνωρίσει προσωπικά, στα χρόνια που έζησε στο Παρίσι) δραματοποίησε τη ζωή και το έργο του, που θα παρουσιαστούν στη σκηνή του θεάτρου «Τζένη Καρέζη» υπό μορφήν Αναλογίου. Η παρουσίαση, διάρκειας 1 ώρας, θα γίνει την Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ. Θα προλογίσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Φαίδων Πατρικαλάκις θα κάνει μια σύντομη εισήγηση. Στην παρουσίαση συμμετέχουν οι ηθοποιοί της παράστασης «Τέλος του Παιχνιδιού»: Κώστας Καζάκος, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Νίνα Γιαννίδη. Στο ρόλο της συζύγου του Μπέκετ, που στάθηκε το στήριγμα και η έμπνευσή του, μέχρι το τέλος των ημερών του, η Κερασία Σαμαρά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το συγγραφικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ, ένα έργο ιδιαίτερα πλούσιο που υπηρετεί την υπόθεση της ανθρώπινης χειραφέτησης, αποτελείται από ποιήματα, πεζά (διηγήματα και μυθιστορήματα) και θεατρικά έργα, τα σημαντικότερα από τα οποία γράφτηκαν στις δεκαετίες του '50 και του '60. Η ομορφιά των έργων του Μπέκετ βασίζεται στο ότι αντιμετωπίζει με το πιο λιτό, ακραίο χιούμορ τα σοβαρότερα πράγματα και με την πλέον αριστοκρατική σοβαρότητα τις πιο αστείες καταστάσεις. Το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» είναι μαζί με το «Τέλος του Παιχνιδιού» και τις «Ευτυχισμένες μέρες» τα αριστουργήματα του Μπέκετ. Στις 13 Απρίλη συμπληρώνονται 109 χρόνια από τη γέννησή του, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, που το έργο του συνδέθηκε με την εμφάνιση του Θεάτρου του Παραλόγου. Ο Μπέκετ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1906 και πέθανε το Δεκέμβρη του 1989 στο Παρίσι. Το 1969 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο αποδέχθηκε μεν, αλλά αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ