Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Καμία ουσιαστική δέσμευση απέναντι σε εργαζόμενους και κατοίκους

Τη στοίχιση της κυβέρνησης στην ευρωενωσιακή στρατηγική της «απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας» επιβεβαίωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το Ορυχείο Νότιου Πεδίου στην Κοζάνη
Το Ορυχείο Νότιου Πεδίου στην Κοζάνη
Η συνέχιση της πολιτικής «απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με όσες επιπτώσεις έχει αυτή σε βάρος των λαϊκών αναγκών, επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στην Κοζάνη, όπου επισκέφθηκε μονάδες της ΔΕΗ και ορυχεία. Ειδικότερα, επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Καρδιάς, το Ορυχείο Νότιου Πεδίου και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ και συλλόγους των πληττόμενων οικισμών από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία», ενώ ισχυρίστηκε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει τη ΔΕΗ απαλλαγμένη από ιδιωτικά ληστρικά συμφέροντα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι ο διαχωρισμός δικτύου - παραγωγής θα παραμείνει, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως επίσης θα παραμείνουν και η μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η αποκρατικοποίησή της κατά 49%, η συνολική λειτουργία της με κριτήριο το κέρδος μέσα στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι άμεσα σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα κατατεθεί η τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την οποία το λεγόμενο «πράσινο χαράτσι» πήγαινε από τα 26,3 στα 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και εδώ, βέβαια, κουβέντα δε γίνεται για την προηγούμενη «απογείωση» του εν λόγω χαρατσιού, από τα 0,3 στα 26,3 ευρώ στα τελευταία 5 χρόνια.

Κατά τ' άλλα, πρόσθεσε γενικώς και αορίστως ότι η κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα, θα αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ...

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την κατασκευή της Μονάδας 5 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και ανέφερε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα, για να μειωθεί όσο γίνεται.

Σύσκεψη με φορείς κατοίκων και εργαζομένων

Την ίδια ώρα, καμία σαφή δέσμευση δεν ανέλαβε ο υπουργός απέναντι στους εκπροσώπους των 10 φορέων και συλλόγων οικισμών (Κόμανο, Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Ακρινή, Αγ. Ανάργυροι, κ.ά.) που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και οι οποίοι απαίτησαν άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη σύσκεψη στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε γενικόλογα σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι σχετικές πιστώσεις από ΔΕΗ, ευρωενωσιακά κονδύλια και τακτικό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο των ...«δυνατοτήτων» που υπάρχουν, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει το διάλογο και να εξετάσει κάθε περίπτωση χωριστά.

Με γενικόλογες τοποθετήσεις επιχείρησε να ξεπεράσει και το «σκόπελο» των εργαζομένων, που κατήγγειλαν ότι και κατά τη διάρκεια της δικής του υπουργίας διατηρούνται οι «μνημονιακοί» μηχανισμοί μισθολογικής πειθαρχίας, που καθήλωσαν τους μισθούς στο 65% του ύψους του 2009. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι για την «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των αναξιοποίητων κοιτασμάτων λιγνίτη (π.χ. Δράμα, Ελασσόνα), να καταργηθούν το δουλεμπόριο και οι εργολαβίες στη ΔΕΗ, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

Στελέχη και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) άπλωσαν ένα πανό με το οποίο απαιτούσαν: Κατάργηση του δουλεμπορίου, μόνιμη και σταθερή δουλειά, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 751 ευρώ για εργολαβικούς και συμβασιούχους και ρεύμα φθηνό για το λαό.

Ο υπουργός περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι «σταδιακά» θα ενισχυθεί το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ, ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με εργολάβους «γιατί δεν τη συμφέρει οικονομικά» και, τέλος, ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους και το ΣΕΠΕ και θα παλέψει για να ισχύουν τα «νόμιμα» στους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι στις εργολαβίες ισχύει η κατάπτυστη σύμβαση των 586 ευρώ μεικτά για τους άνω των 25 ετών και 511 κάτω των 25. Οι εργολάβοι, εκμεταλλευόμενοι ρήτρα που επιτρέπει στη ΔΕΗ να πληρώνει μετά από 85 μέρες από την εκτέλεση ενός έργου, μεταφέρουν την καθυστέρηση στους εργαζόμενους αφήνοντάς τους απλήρωτους για 3 και πλέον μήνες. Επιπλέον, τους κλέβουν υπερωρίες, προσαυξήσεις Σαββατοκύριακου, δώρα, επιδόματα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ