Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Στο «λαβύρινθο» των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ

Γ. Χουρμουζιάδης: Η λειτουργία και η δύναμη των ΜΜΕ να διαμορφώνεται από τον εργαζόμενο κόσμο

Πάνελ δημοσιογράφων στο 9ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο στη Σαμοθράκη
Πάνελ δημοσιογράφων στο 9ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο στη Σαμοθράκη
Σχέσεις «στοργής» για τα συμφέροντά τους είναι οι σχέσεις πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ, όπως αυτές αναλύθηκαν και κατά τη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην όμορφη Σαμοθράκη από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου. Στο συνέδριο συμμετείχαν δημοσιογράφοι από όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων. Οι σύνεδροι στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της διαπλοκής πολιτικής εξουσίας με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και στο ρόλο των δημοσιογράφων στο παιχνίδι της «εξουσίας» πολιτικής και ΜΜΕ.

Η συνοπτική εικόνα της διαπλοκής και των άρρηκτων σχέσεων πολιτικής εξουσίας και μεγαλοεπιχειρηματιών καταγράφεται μέσα από το απόσπασμα της ομιλίας του Λυκούργου Κομίνη, που τόνισε: «Ασυμβίβαστα, υπόγειες σχέσεις, αλληλοεξαρτήσεις, παράλληλες διαδρομές, συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά έχουν δημιουργήσει έναν Πύργο της Βαβέλ, που δεν είναι εύκολο να διερευνήσει κανείς χωρίς τον κίνδυνο να χαθεί στους λαβυρίνθους του».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, σε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση που αναφερόταν στην ιστορικότητα αυτών των σχέσεων, έδωσε τη δική του απάντηση, προκειμένου να καταρριφθεί ο «διαπλεκόμενος» Πύργος της Βαβέλ και να υπάρξει διέξοδος. Εδωσε έμφαση στη σχέση με το λαό και στην έννοια της ταξικότητας. Στη λειτουργία και τη δύναμη των ΜΜΕ που θα πρέπει να ορίζονται και να διαμορφώνονται από τον εργαζόμενο κόσμο, τις διεκδικήσεις και τις προοπτικές του. Για να «καταλάβουμε και ν' αναλύσουμε τη σχέση ΜΜΕ και πολιτικής εξουσίας» πρέπει, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, να «έχουμε καταλάβει από πριν και να έχουμε αναλύσει συστηματικά την αλληλουχία των τρόπων παραγωγής και των πολιτικών συστημάτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιό τους». Θα ήταν λάθος, υπογράμμισε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, να λησμονήσουμε ότι τόσο οι απλές «περιγραφικές αναφορές μας όσο και οι αναλυτικές προσεγγίσεις μας αφορούν τη σχέση ΜΜΕ και καπιταλισμού». Μεθοδολογικά η προσπάθεια αυτή «μας οδηγεί στους κατ' εξοχήν μαρξιστικούς όρους "βάση" και "εποικοδόμημα"». Εθεσε το ερώτημα ποιος τελικά είναι ο χώρος όπου τα ΜΜΕ αναπτύσσονται ως μαζική κοινωνική διαδικασία ή ως κατευθυνόμενη κερδοσκοπική προπαγάνδα με διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων οι διαφημιστικές περιγραφές, τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ, καθώς και η «σαρωτική γοητεία της εικονικής πραγματικότητας». Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό προσδιορίζεται στη σχέση τους με την πολιτική εξουσία. Γιατί αν «αναπτύσσονται μαζί με τις αυθεντικές ανάγκες της "βάσης"», τις ανάγκες δηλαδή που προκύπτουν από τη σχέση ανθρώπων και πραγμάτων, σημαίνει πως αυτές τις ανάγκες θα «υπηρετούν» και θα διαμορφώνουν τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης στάθηκε και στο μεγάλο θέμα του διαδικτύου, θεωρώντας ότι είναι «μεγάλο λάθος» πολλοί να το θεωρούν «ως κοινωνική επανάσταση». Και είναι λάθος γιατί μπορεί το Internet ν' αποτελεί μια μορφή ελεύθερης επικοινωνίας και η σχέση ηλεκτρονικής πληροφορίας και πολιτικής εξουσίας να μην είναι φανερή, τα μέσα όμως που διανέμουν την πληροφορία «παύουν να είναι μαζικά». Ετσι αναγκαστικά και πολύ γρήγορα θα έχουμε μια «ραγδαία οπισθοδρόμηση του χώρου, των ανθρώπων και των μέσων που θα συνιστούν όλο το σύστημα της επικοινωνίας». Η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει πληθυσμιακές ομάδες που η νομιμοποίησή τους δε θα εξαρτάται από τη σχέση τους με την παραγωγή.

Αιμομεικτική και ολέθρια χαρακτήρισε τη σχέση πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, γιατί όπως είπε «στοιχίζει σε όσους μπλέκουν και βαθαίνουν στη σχέση αυτή». Στο θέμα της αδιαφάνειας και της διαπλοκής αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Ορφανός, επιρρίπτοντας την κύρια ευθύνη σε «αυτούς που κυβερνούν». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ν. Βούτσης χαρακτήρισε «κρίσιμη φάση» για τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος την τελευταία 15ετία, μιλώντας για ένα ανεξέλεγκτο τοπίο ΜΜΕ, που αφορά και τις σχέσεις πολιτικής - πολιτικών και κοινωνίας με τα ΜΜΕ.

Τον κύριο λόγο στο Συνέδριο τον είχαν οι δημοσιογράφοι, καταθέτοντας τις απόψεις τους. Ο Βασίλης Μουλόπουλος υπογράμμισε ότι ομάδες συμφερόντων πέρα από τις διαμάχες τους συγκλίνουν αντικειμενικά σε ένα και μόνο στόχο: «Να αρθούν πάνω από τους νόμους της πολιτείας και της πολιτικής και να τις ηγεμονεύσουν». «Ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία τα ΜΜΕ έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων», οι οποίοι συγχρόνως έχουν στα χέρια τους και τη «χειραγώγηση της κοινής γνώμης», είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Βλαβιανός, ο οποίος αναφερόμενος και στους δημοσιογράφους σημείωσε ότι δεν παίζουν πρωταρχικό ρόλο, ακολουθούν εντολές και έχουν μεταβληθεί «σε πιόνια ενός παιχνιδιού που προς το παρόν δεν μπορούμε να το ελέγξουμε». Οι εκπρόσωποι περιφερειακών ΜΜΕ έδωσαν τη δυσοίωνη εικόνα που επικρατεί στην περιφέρεια με «αλισβερίσια» και «συναλλαγές» όχι μόνο με την πολιτική εξουσία, αλλά και με πρόσωπα της πολιτικής. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έφερε ο Θ. Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι κατά τη διάρκεια δημοτικών και εθνικών εκλογών υποψήφιοι συναλλάσσονται με τα ΜΜΕ με τρόπους όπως «τόσα πρέπει να δώσεις, αυτή την κάλυψη θα έχεις».


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ