Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάμος
Ποιος ενδιαφέρεται για το Δημογραφικό;

Μηνύματα και πάλι από τη Σάμο, όπου τα προβλήματα των γυναικών και των παιδιών χρονίζουν, αν και η λύση τους επείγει...

Εδώ, στο όμορφο ακριτικό νησί, έγινε πρόσφατα μια ημερίδα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού, όπου αναδείχτηκαν ζητήματα «καυτά». Μερικά από αυτά δεν είναι μόνο τοπικά, αλλά απασχολούν γενικότερα τον ελληνικό πληθυσμό, αφού το κράτος κόπτεται για το Δημογραφικό, αλλά περικόπτει διαρκώς την όποια ενίσχυση προς τις μητέρες, τα παιδιά και γενικότερα την οικογένεια...

Η Ημερίδα οργανώθηκε από την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας), μια από τις πιο δυναμικές γυναικείες οργανώσεις του τόπου μας: Στην άκρη του Αιγαίου, κι, όμως, τη δραστηριότητά της, των είκοσι χρόνων, θα ζήλευαν πολλοί γυναικείοι σύλλογοι της πρωτεύουσας...

Η άμεση στελέχωση του Συμβουλευτικού Σταθμού Ν έων, που εδώ και ...τρία χρόνια περιμένει να του στείλουν προσωπικό, ήταν ένα από τα περασμένα και πάντα επίκαιρα αιτήματα, που ακούστηκαν στην Ημερίδα (πρόκειται για ένα σταθμό με ειδικευμένα στελέχη, που θα στηρίζει τους μαθητές σ' όλες τις δύσκολες στιγμές τους και θα προλαμβάνει ανεπιθύμητες καταστάσεις). Αλλο αίτημα; Να μην καταργηθεί το ΠΙΚΠΑ, μια υπηρεσία, που χαρακτηρίστηκε αναντικατάστατη σε προσφορά στο παιδί και στη μάνα... Ενα τρίτο, πολύ σημαντικό θέμα και στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, ήταν η αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος για τα απροστάτευτα παιδιά, ώστε να μη χάνουν και το ελάχιστο επίδομα που δίνεται.

Στο ψήφισμα της ημερίδας, που υπογράφουν οι σύλλογοι και φορείς του νομού που παραβρέθηκαν, επισημαίνονται πλήθος κοινωνικά προβλήματα. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες της Κικής Κονταξή - Διακογιάννη, που αποκάλυψαν κοινωνικά αποστήματα, καλά κρυμμένα: Αιμομειξίες, συμπτώματα ρατσισμού με παιδιά από την Αλβανία, που εξωθούνται έμμεσα να αποκηρύξουν την καταγωγή τους...

Μερικά από τα καυτά αιτήματα:

  • Θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών, που έχουνήδη κακοποιηθεί και παραμεληθεί, με τις ανάλογες νομικές παρεμβάσεις.
  • Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και σχολές γονέων, αφού η ενημέρωση γονέων και παιδιών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας.
  • Κοινωνικός και επιστημονικός έλεγχος στις πηγές πληροφόρησης, τηλεόραση, «παιδικά» περιοδικά.
  • Να διοριστεί δάσκαλος ειδικής αγωγής για τα παιδιά της Θύμαινας.
  • Να επισκέπτονται πιο συχνά κοινωνικοί λειτουργοί τα νησιά Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα.
  • Να δημιουργηθεί κοινωνικός ξενώνας στη Σάμο.
  • Να μεταστεγαστεί το ειδικό σχολείο της Σάμου, να στελεχωθεί με ειδικό προσωπικό και να λειτουργήσουν προεπαγγελματικά εργαστήρια.

Να δημιουργηθούν σε ολόκληρο το νομό πολιτιστικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ο Δήμος και η Νομαρχία να εκπληρώσουν την επιθυμία των παιδιών για εκμάθηση παραδοσιακών χορών και μουσικής.

Συγκεκριμένες προτάσεις έκανε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων για το δημογραφικό πρόβλημα: Ανάμεσα σε άλλα: Να ιδρυθεί υφυπουργείο Δημογραφικού. Να αντιμετωπιστεί σοβαρά η στέγαση των πολύτεκνων και άστεγων οικογενειών. Να υπολογίζεται σοβαρά στις προσλήψεις σε θέσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η οικονομική κατάσταση (αριθμός παιδιών, παιδιά με ειδικές ανάγκες) των υποψηφίων. Να καθιερωθούν οικονομικές παροχές (επιδόματα) και φορολογικές ελαφρύνσεις, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Να ιδρυθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα και να λειτουργούν με κατάλληλο προσωπικό και ωράριο, που να εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες. Να μειωθούν για όλες τις πολυμελείς οικογένειες τα τιμολόγια σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση, αεροπορικές εταιρίες κατά 50%. Να προβάλλεται το δημογραφικό πρόβλημα από όλα τα ΜΜΕ.

Ενα εξευτελιστικό βοήθημα

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, μέλος της ΟΓΕ, με ενεργητική συμμετοχή στα κοινά του νομού και πλούσια δραστηριότητα σ' ό,τι αφορά τα προβλήματα των γυναικών και των παιδιών, είχε στείλει αναφορά στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την ενίσχυση των απροστάτευτων παιδιών, τα γελοία επιδόματα, των 15.000 δραχμών και το όριο εισοδήματος (80.000 δραχμές) για τη χορήγησή τους.

Οπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή στην Ημερίδα, το ΠΔ εξαιρεί από το μικρό επίδομα πάρα πολλές μητέρες του νομού, ενώ υποκριτικά καθημερινά συζητιέται το δημογραφικό πρόβλημα. Η απάντηση του αρμοδίου τμήματος του υπουργείου αναγνωρίζει τα προβλήματα και υπόσχεται λύση. Για το θέμα αυτό, έγινε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές Κων/νο Καραμηνά, Στ. Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Πιο αναλυτικά, η αναφορά σχετιζόταν με τις προβλέψεις και την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 108/83 (ΦΕΚ 49/83 ΤΑ), το οποίο τροποποιήθηκε προς το χειρότερο με το ΠΔ 148/97 (ΦΕΚ 127/97 ΤΑ) και έχει τίτλο «Προϋποθέσεις ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών». Στην αναφορά υπογραμμίζεται ότι:

1. Κατ' αρχήν, εφόσον, σύμφωνα με την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου, τη γονική μέριμνα την ασκούν και οι δύο γονείς, γιατί όταν υπάρχει μητρική απουσία (θάνατος, εγκατάλειψη, ανικανότητα για εργασία της μητέρας) δεν υπάρχει αντίστοιχη καταβολή του επιδόματος Παιδικής Προστασίας στον πατέρα, που έχει την ευθύνη και την επιμέλεια των παιδιών;

2. Το όριο εισοδήματος - κριτήριο για επιδότηση των 80.000 δραχμών για τριμελή οικογένεια είναι πολύ χαμηλό και ουσιαστικά εκτός πραγματικότητας της σύγχρονης ζωής και των απαιτήσεων προς στοιχειώδη επιβίωση.

3. Για τα παιδιά που στερούνται παντελώς γονικής φροντίδας και προστατεύονται από συγγενικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η εισαγωγή τους σε ίδρυμα, είναι απαράδεκτο, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της οικονομικής τους ενίσχυσης, να ερευνάται αν το εισόδημα των συγγενών (!) υπερβαίνει ή όχι το όριο των 80.000 δραχμών.

4. Είναι απαράδεκτο στον υπολογισμό του εισοδήματος να λαμβάνονται υπόψη οι πάσης φύσεως πηγές (συντάξεις και επιδόματα αναπηρικά), καθώς και τα εισοδήματα όλων των μελών που αποτελούν την οικογένεια στην οποία διαβιούν τα απροστάτευτα παιδιά (συντάξεις παππούδων, εισοδήματα συνοικούντων και ανεξάρτητων κατά τα άλλα ανύπαντρων μελών κλπ.).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η διαγραφή αναπήρων χωρισμένων μητέρων, λόγω υπέρβασης του ποσού της σύνταξης του ορίου των 80.000 δραχμών (!), καθώς και άλλων, άνεργων μεν, αλλά που έτυχε, μη έχοντας «πού την κεφαλήν κλίναι», να αναζητήσουν καταφύγιο στους συνταξιούχους γέροντες γονείς...

Ποια «ενίσχυση;»

Τέλος, το ποσό του επιδόματος είναι τόσο χαμηλό, που φαντάζει αστείος ο τίτλος του νόμου «Περί ενισχύσεως απροστάτευτων παιδιών»! Ποια ενίσχυση: Οι 15.000 δραχμές;

«Εύλογα, μας δημιουργείται το ερώτημα, τονίζεται από τις εκπροσώπους του συλλόγου: Πώς με το ποσό αυτό των 15.000 δραχμών από την πολιτεία, η ανύπαντρη μητέρα θα μπορέσει νηφάλια να αποφασίσει για το μέλλον του παιδιού της - ανάληψη των ευθυνών του από την ίδια, ή τοποθέτησή του σε ίδρυμα, ανάδοχη οικογένεια, υιοθεσία».

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου ζητά:

- Το όριο από τις 80.000 δρχ. να ανέβει στο ποσό του αθροίσματος δύο μισθών εργαζομένων και να συνυπολογίζεται μόνο το εισόδημα της μητέρας και η διατροφή που καταβάλλει ο πατέρας (αν καταβάλει).

- Να ισχύει το ίδιο κριτήριο και όταν ξαναπαντρευτεί η μητέρα, χωρίς να συνυπολογίζεται το εισόδημα του δεύτερου συζύγου, γιατί αυτό δημιουργεί ενδοοικογενειακά προβλήματα.

- Εκτός από το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού δανείου, να αφαιρούνται και τα έξοδα σπουδών άλλων παιδιών της οικογένειας, γιατί ιδίως για παιδιά από την επαρχία τα έξοδα είναι τεράστια.

- Το όριο ηλικίας των επιδοτούμενων θα πρέπει να αυξηθεί στο 18ο έτος της ηλικίας, αντί του 16ου έτους που ισχύει μέχρι σήμερα.

- Το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες της ζωής.

Η αναφορά αυτή κοινοποιήθηκε και στους γυναικείους συλλόγους της Σάμου, αλλά και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και στον βουλευτή Σάμου Κ. Καραμηνά.

Στην απάντησή της, η Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας Προστασίας και Αγωγής Οικογένειας και Παιδιού του υπουργείου αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος και αναφέρει ότι το υπουργείο έχει προωθήσει κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών, που βρίσκεται για συνυπογραφή στο υπουργείο Οικονομικών. Με την απόφαση αυτή, επιχειρείται σε πρώτη φάση η αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα, από 80.000 δραχμές που είναι σήμερα, στις 130.000 δραχμές το μήνα για οικογένεια μέχρι τρία μέλη, προσαυξανόμενο κατά 7.000 δραχμές για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του τρίτου.

Απάντηση, που αποτελεί μια αρχή, αλλά δε δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Γι' αυτό η Προοδευτική Κίνηση Σάμου αποφάσισε να ενημερώσει τις άμεσα ενδιαφερόμενες του νομού, ώστε να συνεχίσουν και εκείνες την προσπάθεια ατομικά ή οργανωμένα. Με τον ίδιο στόχο, ο σύλλογος έχει ζητήσει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας) τα ονόματα και τις διευθύνσεις των γυναικών του νομού, στις οποίες «κόπηκε» το επίδομα, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του ΠΔ.


Επιμέλεια:
Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ