Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες ένοπλες επιθέσεις

Ο εισαγγελέας Μεχμέτ Κιράζ, που είχε κρατηθεί όμηρος, υπέκυψε στα τραύματά του

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέα αναστάτωση προκλήθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά από το προχτεσινό περιστατικό ομηρίας εισαγγελέα μέσα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, ένας ένοπλος εισέβαλε στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος AKP στην ίδια πόλη. Ο άνδρας ζήτησε από όσους ήταν μέσα στο 7όροφο κτίριο να βγουν και μετά ανέβηκε στον τελευταίο όροφο, όπου κρέμασε μια τουρκική σημαία που εικόνιζε όμως και ένα σπαθί. Τελικά η αστυνομία τον συνέλαβε.

Επίσης χτες άλλοι δύο ένοπλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, άνοιξαν πυρ έξω από το Αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη. Τελικά η γυναίκα σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά και ο άνδρας συνελήφθη.

Προχτές τη νύχτα, ο εισαγγελέας Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που είχε πιαστεί όμηρος στο δικαστικό μέγαρο, υπέκυψε στο νοσοκομείο (ήταν βαριά τραυματισμένος στη συμπλοκή των δυνάμεων καταστολής με τους 2 ενόπλους που τον είχαν κρατήσει όμηρο και επίσης έπεσαν νεκροί). Αμέσως μετά σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στις συνοικίες Οκμεϊντάνι και Γκάζι. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει συγκεντρώσεις. Χτες επίσης δικηγόροι και δικαστικοί έκαναν επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Θυμίζουμε ότι την ευθύνη για την ομηρία στο δικαστήριο φέρεται να ανέλαβε η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο» (DHKP - C), που Τουρκία, ΗΠΑ, ΕΕ συγκαταλέγουν στις «τρομοκρατικές οργανώσεις». Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτηματικά τόσο για τη συγκεκριμένη οργάνωση, αλλά και για τον τρόπο που φέρεται να έδρασε. Πάντως ο εισαγγελέας είχε αναλάβει την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που πέθανε μετά από πολυήμερο κώμα εξαιτίας τραυματισμού του από δακρυγόνο αστυνομικών. Οι ένοπλοι απειλούσαν να σκοτώσουν τον Κιράζ αν δεν τιμωρούνταν οι αστυνομικοί που ευθύνονταν για το θάνατο του Ελβάν. Χτες, η αστυνομία συνέλαβε 22 άτομα στη νότια επαρχία Αττάλεια, με την υποψία ότι είναι μέλη της DHKC - P.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις για την επιχείρηση και, δηλώνοντας ότι η ομηρία δεν ήταν «μικρό ζήτημα», το περιέγραψε ως κάτι «από το οποίο μπορούμε να μάθουμε και χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το αν το εκτεταμένο μπλακ - άουτ που έπληξε χτες σχεδόν τη μισή χώρα είχε σχέση με την προσπάθεια των ενόπλων να περάσουν τα σημεία ελέγχου και να μπουν στο δικαστήριο. Επιπλέον, δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει «υπονοούμενα» για «ανικανότητα» των Μυστικών Υπηρεσιών να εμποδίσουν την εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ