Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Περιμένοντας τον Συμεών...

Συμεών

Associated Press

Συμεών
ΣΟΦΙΑ.-

Ολοι αναμένουν από τον Συμεών Μπορίσοφ Σάξε - Κομπουργκότσκι να αποσαφηνίσει το πολιτικό του πρόγραμμα και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της νέας βουλγαρικής Βουλής για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, από το παλάτι του δεν έγινε γνωστή καμία πληροφορία ως το βράδυ χθες.

Ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του Μπορίσοφ δεν είναι σε θέση να πουν ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Ο μεν νομικός του σύμβουλος Ογκνιάν Γκερτζίκοφ δηλώνει πως «κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κάποιος τεχνοκράτης, ή κάποιος με πολιτική εμπειρία που υποστηρίζει τις αρχές του κινήματός μας». Από την άλλη, ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων του Κινήματος Συμεών, ο Νικολάι Βασίλεφ, αντιτείνει πως «δεν ξέρουμε αν (ο πρώην μονάρχης) θα είναι πρωθυπουργός. Αν καταφέρουμε να τον πείσουμε να αναλάβει τη θέση, αυτό θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα». Καλό για ποιον, όμως;

Τα τελεσίδικα επίσημα αποτελέσματα αναμενόταν να ανακοινωθούν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή σήμερα (Τετάρτη), οπότε ο Συμεών θα αρχίσει παζάρια με τα τρία κόμματα του νέου Κοινοβουλίου για το σχηματισμό κυβέρνησης σε μια βδομάδα.

Το απερχόμενο από την κυβέρνηση κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων πραγματοποιούσε χθες συνάντηση, εν μέσω φημολογιών πως ο πρώην πρωθυπουργός που τελεί πλέον υπηρεσιακός στο θώκο, Ιβάν Κόστοφ, ενδέχεται να παραιτηθεί - ή να τον ...παραιτήσουν - περίπου σαν θυσία στο βωμό της συμμαχίας με το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ και άρα την παραμονή, έστω στο πλαίσιο ενός άβολου συνασπισμού, στην εξουσία. Ο συνδυασμός των δύο κομμάτων (120+51 έδρες, αντίστοιχα) δημιουργεί θεωρητικά μια άνετη πλειοψηφία. Ο δήμαρχος της Σόφιας, Στέφαν Σοφιάνσκι, «παίκτης» στις εσωκομματικές ισορροπίες των ΕΔΔ, έχει κάνει σαφές πως θέλει το κόμμα του να μείνει στην εξουσία, με Κόστοφ ή χωρίς. Σε περίπτωση που υπάρξει συμμαχία των δύο σχημάτων και ο Συμεών δεν αναλάβει το πρωθυπουργικό πόστο, μάλιστα, το εποφθαλμιά ο ίδιος. Αλλο ένα πρόσωπο που προβάλλεται ως υποψήφιος πρωθυπουργός είναι ο ανεξάρτητος Τσαβντάρ Κάντσεφ, πρώην διοικητής της Foreign Trade Bank.

Στο άλλο «άκρο» του πολιτικού κέντρου, ο Συνασπισμός για τη Βουλγαρία, του οποίου ηγείται το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Γκεόργκι Παρβάνοφ, μοιάζει επίσης πρόθυμο και ικανό, με 48 έδρες, να συμμαχήσει με τον Συμεών. Ο όρος που θέτει ο ηγέτης του είναι «να μην είναι και πάλι στην κυβέρνηση» οι απελθούσες δυνάμεις της ...δεξιάς, και να δηλώσει ο Συμεών ότι δε θέλει την επαναφορά της μοναρχίας.

Εξ υπαρχής, την προθυμία του για συμμαχία με τον αλλοτινό βασιλιά της Βουλγαρίας έχει εκφράσει ο Αχμέτ Ντογκάν του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, που εκφράζει την τουρκική μειονότητα (21 έδρες).

Οποιοσδήποτε από τους τρεις συνασπισμούς είναι βιώσιμος. Αυτό που παραμένει πάντως αίνιγμα είναι το μείγμα πολιτικών που προτίθεται να ακολουθήσει ο πρώην μονάρχης.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος παραμένει απορημένος σχετικά με τη νίκη του Συμεών. Χαρακτηριστικότερο όλων ήταν κύριο άρθρο της εφημερίδας Die Tageszeitung, που έκανε λόγο για «νίκη του Παραλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ