Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Σείεται» η εκεχειρία από αλληλοκατηγορίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΓΑΖΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Κλυδωνίζεται επικίνδυνα η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή, μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά από την κλιμάκωση των αλληλοκατηγοριών για παραβίαση της συμφωνίας και για μη εφαρμογή των εκατέρωθεν δεσμεύσεων. Παρά τα συνεχιζόμενα κρούσματα βίας και τη λεκτική ένταση, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας πραγματοποίησαν άλλη μια συνάντηση, ενώ συνεργάστηκαν τάχιστα και άψογα στη διακοπή των παρεμβολών στον πύργο ελέγχου του ισραηλινού διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν.

Σήμερα θα συνεδριάσει, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα 24ωρο, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, προκειμένου να επανεξετάσει την παραμονή ή όχι του Ισραήλ στο πλαίσιο της, υπό τον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, επιτευχθείσας εκεχειρίας. Στην πρώτη συνεδρίαση, πολλοί από τους συμμετέχοντες υπουργούς τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής πολιτικής και της ανάληψης σκληρής στρατιωτικής δράσης. Χαρακτηριστικότερες όλων είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ελί Γισάι, ο οποίος εξέφρασε την «ελπίδα για στρατιωτική πάταξη της τρομοκρατίας». Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να δήλωσε ότι, παρά την πάροδο 6 ημερών, η εκεχειρία είναι μονομερής, καθώς η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε εφαρμογή των δεσμεύσεών της.

Παρά την έντονη φημολογία, επισήμως η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε τις δηλώσεις. Δε σχολιάστηκε, επίσης, και το ξαφνικό ταξίδι του Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον, στις 26 Ιουνίου, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους και με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Η ατζέντα των συνομιλιών φαίνεται ότι αποτελείται από την εκτίμηση του επιπέδου βίας μετά την εκεχειρία, από το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξαναρχίσει ο διάλογος με τους Παλαιστινίους, αλλά και από το πότε το Ισραήλ θα εφαρμόσει την έκθεση Μίτσελ για οριστικό πάγωμα των εποικισμών.

Διαμετρικά αντίθετη είναι η εκτίμηση της Παλαιστινιακής Αρχής για τους υπαίτιους των παραβιάσεων της εκεχειρίας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που συναντήθηκε χτες στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι δεν έχει άρει ούτε τον στρατιωτικό ούτε τον οικονομικό αποκλεισμό, τροφοδοτώντας την παλαιστινιακή λαϊκή οργή, ενώ επέρριψε την πλήρη ευθύνη για τα κρούσματα βίας στους εποίκους, «τους οποίους στηρίζει μερίδα της ισραηλινής ηγεσίας». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιάσερ Αραφάτ ανέφερε την πυρπόληση, πριν από δύο ημέρες, 3.000 ελαιόδεντρων Παλαιστινίων, από εποίκους, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για επίβλεψη της εκεχειρίας από διεθνείς παρατηρητές.

Θρήνος, αλλά και συνεργασία

Την οργή ακροδεξιών Ισραηλινών και εποίκων προκάλεσε η είδηση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, της δολοφονίας δεύτερου εποίκου από πυρά αγνώστων ενόπλων στη Δυτική Οχθη, σε διάστημα μόλις λίγων ωρών. Δεκάδες από αυτούς συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στην Ιερουσαλήμ, καλώντας τον να προχωρήσει σε στρατιωτική καταστολή «της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

Οργή και θρήνος, χτες, και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου μετά τον 9χρονο διαδηλωτή που έχασε τη ζωή την Κυριακή στη Γάζα, ένας 12χρονος που τραυματίστηκε στα ίδια επεισόδια, έξω από την Κχαν Γιουνίς, έχασε τη μάχη με το θάνατο και κηδεύτηκε χτες. Από την έναρξη της εκεχειρίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί.

Παρ' όλα αυτά, οι παλαιστινιακές αρχές αντέδρασαν άμεσα στο ισραηλινό αίτημα για διερεύνηση των παρεμβολών στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Λίγη ώρα αργότερα, κατασχέθηκαν οι κεραίες και τα μηχανήματα πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών, στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να «μην παρεμποδίζεται η ασφαλής αεροπορική μετακίνηση στο ισραηλινό αεροδρόμιο».

Βελγική δικαιοσύνη κατά Σαρόν

Μήνυση σε βάρος του Αριέλ Σαρόν για εγκλήματα πολέμου κατέθεσαν 26 επιζήσαντες των σφαγών στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, το 1982. Οι Παλαιστίνιοι, που προσέφυγαν στη βελγική δικαιοσύνη, γιατί επιτρέπει τη διενέργεια δίκης για θέματα που δεν αφορούν άμεσα το Βέλγιο σε περίπτωση που πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υποστηρίζουν ότι ο Σαρόν έχει άμεση ευθύνη για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τους, συνεργαζόμενους με τον ισραηλινό στρατό, Λιβανέζους χριστιανούς φαλαγγίτες, αφού Ισραηλινοί στρατιώτες υποστήριξαν το «έργο» τους και δεν επέτρεπαν στους πανικόβλητους πρόσφυγες να διαφύγουν.

Οι δικηγόροι του Αριέλ Σαρόν τόνισαν ότι δε γνώριζε τίποτε και ότι από τη θέση του υπουργού Αμυνας, που κατείχε, μπορεί να έχει μόνο την ηθική ευθύνη, γιατί δεν «εκτίμησε ορθώς» όπως του αποδόθηκε από ισραηλινό δικαστήριο. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες κατηγόρησε τις βελγικές αρχές για «υπόθαλψη προσπάθειας σπίλωσης του πρωθυπουργού» και απείλησε με διπλωματική κρίση. Διαφορετική άποψη, πάντως, έχει ο Βέλγος εισαγγελέας Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, εκτιμώντας ότι «όταν υπάρχει μια τέτοια φρικτή σφαγή, θα πρέπει να αναζητούνται και να τιμωρούνται οι ένοχοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ