Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Διαχειρίζεται τη συμφόρηση, δε λύνει το πρόβλημα

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα ότι καταργούνται τα «καταστήματα κράτησης Γ' τύπου». Πρόκειται για φυλακές υψίστης ασφαλείας που είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς θεωρείται απολύτως επαρκές το προϋφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταχείριση του συνόλου των κρατουμένων. Ακόμα, περιέχει διατάξεις για τους κρατούμενους που εκτίουν ισόβια κάθειρξη, π.χ., για 25 χρόνια, θα μπορούν να βγαίνουν μετά από 7 χρόνια κράτησης, χωρίς να υπάρξει καμία εκτίμηση για την πράξη ή την προσωπικότητα του κρατούμενου. Ενώ κρατούμενοι ισόβιας κάθειρξης με αναπηρία 80%, οι οποίοι έχουν εκτίσει 10 έτη, «είναι δυνατό να απολυθούν».

Υπάρχει πρόβλεψη για ειδική αντιμετώπιση των ανήλικων κρατουμένων, χωρίς να σημαίνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα (προσωπικό, υποδομές, υπηρεσίες, κατάλληλη φροντίδα κλπ.) για την επανένταξη και το σωφρονισμό τους.

Το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί επί της αρχής στην Επιτροπή με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κατά ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφυλάχτηκαν ΧΑ και Το Ποτάμι.

Από το ΚΚΕ, ο εισηγητής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας έχει επισημάνει ότι η φιλοσοφία και μεθοδολογία του νομοσχεδίου είναι προσαρμοσμένη στην αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική, που έχει ως κύριο στοιχείο την περικοπή των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι ένα σωστό σωφρονιστικό σύστημα με προσωπικό, κατάλληλες υποδομές και φροντίδα. Αυτό που κάνει είναι να ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είναι η διαχείριση του προβλήματος της συμφόρησης η οποία επικρατεί στις φυλακές και όχι η οριστική επίλυσή του. Επισήμανε ότι από την άποψη αυτή το ΚΚΕ, επί της αρχής, δεν μπορεί να δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο αυτό.

Χτες, κατά την πρώτη συνεδρίαση όπου έγινε ακρόαση των φορέων, στις ρυθμίσεις που αφορούν τους ανηλίκους αναφέρθηκε και η Εκπρόσωπος Επιμελητών Ανηλίκων Εύα Κοντογιάννη, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται μεν για μια θετική προσπάθεια, όμως καταδεικνύοντας τα επιπρόσθετα μέτρα που απαιτούνται, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι από τις 63 υπηρεσίες επιμέλειας ανηλίκων που θα έπρεπε να λειτουργούν ανά την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης προσωπικού λειτουργούν οι 39.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ