Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Απύθμενο θράσος από τους εργοδότες

Απαιτούν 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων οι εργοδότες και τα κλείνουν σήμερα Τετάρτη, για να προωθήσουν το αίτημά τους

Αποθρασύνθηκαν πλήρως οι ιδιοκτήτες των επισιτιστικών καταστημάτων της Κεφαλονιάς, καθώς σήμερα θα κλείσουν τα καταστήματά τους, με αίτημα την καθιέρωση 7ήμερης απασχόλησης των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την κατάργηση του 5ήμερου! Μάλιστα, οι καταστηματάρχες στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στη Νομαρχία, προκειμένου να πιέσουν για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Τη νέα πρωτοφανή αντεργατική ενέργεια καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Ενωση Ξενοδόχων του νομού, εδώ και καιρό επιδιώκει την κατάργηση βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων στον κλάδο (π.χ. 8ωρο, μείωση αποδοχών κλπ.). Η αποφασιστική απάντηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον τουρισμό - επισιτισμό και η ομόφωνη απάντησή τους «ούτε βήμα πίσω από τα κεκτημένα», αλλά αντίθετα διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, έβαλε κατ' αρχήν φραγμό στα αντεργατικά σχέδιά τους.

Οι διοικήσεις των δυο σωματείων αποδοκιμάζουν αυτή την ενέργεια και εκτιμούν ότι «πρόκειται για ενέργεια τουλάχιστον άστοχη και υποβολιμαία. Στηρίζεται σε ψεύτικα διλήμματα, στην κινδυνολογία περί απώλειας του τουρισμού στο νομό και αποσκοπεί στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, στην απόλυτη εξαθλίωση του βιοτικού τους επιπέδου».

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση προβάλλονται δυο δρόμοι «τον ένα τον ζούμε και τον απορρίπτουμε. Είναι όλα αυτά που γίνονται για κέρδη της πλουτοκρατίας μέσω της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Ο άλλος δρόμος, η σύγχρονη απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι η κοινή δράση, το κοινό παλλαϊκό μέτωπο για να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, για δημόσια ασφάλιση, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, για μια κλαδική πολιτική στον Τουρισμό, με λαϊκό έλεγχο και λαϊκή εξουσία, που στο κέντρο του θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι το κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ