Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
«Εφυγε» η σ. Φρόσω (Φωφώ) Κωτούζα

ΦΡΟΣΩ (φωφώ) ΚΩΤΟΥΖΑ -Γκουτζούβαλη. Έφυγε στις 13.4.2015, στη Βέροια Ημαθίας.
ΦΡΟΣΩ (φωφώ) ΚΩΤΟΥΖΑ -Γκουτζούβαλη. Έφυγε στις 13.4.2015, στη Βέροια Ημαθίας.
φωτό (χαρτί) 1

Προχτές, Δευτέρα 13 Απρίλη 2015, «έφυγε» από τη ζωή η ακούραστη κομμουνίστρια ΦΡΟΣΩ (Φωφώ) ΚΩΤΟΥΖΑ - ΓΚΟΥΤΖΟΥΒΑΛΗ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ. Χτες, Τρίτη, έγινε η κηδεία της, στη γενέτειρά της, το χωριό Καλοχώρι.

Η ΦΩΦΩ ΚΩΤΟΥΖΑ γεννήθηκε το 1925 στο Σκυλίτσι Ημαθίας. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ. Στη μεταβαρκιζιανή περίοδο διώχθηκε από το κράτος και το παρακράτος και στο τέλος, το 1946, κατατάχθηκε στο ΔΣΕ. Ηταν μια από τις τρεις μαχήτριες στο Αρχηγείο Θεσσαλίας. Φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός. Διοικητής διμοιρίας, πήρε μέρος σε πολλές μάχες στο Γράμμο. Τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στη ΛΔ Ρουμανίας, όπου και θεραπεύτηκε. Εργάστηκε στο εκδοτικό της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι ως τυπογράφος. Στις 20.7.1969 πέθανε, σε ηλικία 53 χρόνων, ο σύζυγός της Μήτσος Κωτούζας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σ' όλη της τη ζωή η σ. Φωφώ ήταν παράδειγμα κομματικότητας. Στις δύσκολες καμπές του ΚΚΕ, το 1968 και το 1989 - '90, στάθηκε ακλόνητη στην υπεράσπιση των αρχών του Κόμματος, του μαρξισμού - λενινισμού, του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ηταν από τους ταχτικούς οικονομικούς ενισχυτές του ΚΚΕ, πέρα από την ταχτική μηνιάτικη συνδρομή της.

Στη μνήμη της, αντί για στεφάνι στο νωπό τάφο της, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τάκης και Ευγενία Ψημμένου

  • Στη μνήμη της ακούραστης κομμουνίστριας Φρόσως (Φωφώς) Κωτούζα - Γκουτζούβαλη, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ, φίλοι και σύντροφοί της προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ που αγάπησε και αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Καλό ταξίδι συντρόφισσα!

Οικογενειακοί φίλοι:

Σαμαράκης, Κατσαρού, Μαμάτση, Επικαρίδου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ