Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Η ιστορία ενός «μεσάζοντα»

Ο Αλαν Μπέιτς και η Τζούλι Κρίστι στον «Ενδιάμεσο» του Τζόζεφ Λόουζι.
Ο Αλαν Μπέιτς και η Τζούλι Κρίστι στον «Ενδιάμεσο» του Τζόζεφ Λόουζι.
Μία πολύ σημαντική ταινία του Τζόζεφ Λόουζι και μια κοινωνική περιπέτεια του Μπέρεσφορντ είναι οι εξαιρέσεις της ημέρας, μια και τα τηλεοπτικά κανάλια λόγω θέρους άρχισαν ήδη να μας βομβαρδίζουν με επαναλήψεις.

«Ο Ενδιάμεσος», σκηνοθεσία Τζόζεφ Λόουζι.

Ενας 12χρονος γιος ενός χρεοκοπημένου μικροαστού προσκαλείται στο αρχοντικό σπίτι ενός πλούσιου συμμαθητή του. Εκεί γίνεται ο ερωτικός «αγγελιοφόρος» μιας παράνομης σχέσης ανάμεσα στον επιστάτη του κτήματος και στην αδερφή του φίλου του. «Ο ενδιάμεσος» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χάρτλεϊ, από το οποίο οι Λόουζι και Πίντερ κάνουν μια σπουδή πάνω στο χρόνο και στις σχέσεις υπηρέτη - κυρίου, μέσα όμως σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, την αριστοκρατική κοινωνία της Αγγλίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Λόουζι περιγράφει με απόλυτη διαύγεια και ακρίβεια την καταπίεση του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές παραμέτρους που καθορίζουν τη συμπεριφορά των ηρώων, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι ήρωες παίζουν ένα διπλό παιχνίδι υποκρισίας και σαγήνης. «Ο ενδιάμεσος» πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κριτική και εμπορική επιτυχία του Λόουζι. Πρωταγωνιστούν: Τζούλι Κρίστι, Αλαν Μπέιτς, Ντόμινικ Γκουάρντ, Εντουαρντ Φοξ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ (ALTER, 18.05).

«Ο κύριος Τζόνσον», σκηνοθεσία Μπρους Μπέρεσφορντ.

Νιγηρία του 1923. Ο κύριος Τζόνσον - Νιγηριανός - είναι ένας ιδιόμορφος άνδρας, ο οποίος εργάζεται στο τοπικό βρετανικό Πταισματοδικείο υπό τις διαταγές ενός Βρετανού διοικητή. Παρόλο που δεν έχει πάει ποτέ στην Αγγλία, θεωρεί τον εαυτό του Βρετανό και, κατά συνέπεια, πολύ ανώτερο από τους αμόρφωτους και άξεστους... μαύρους συμπατριώτες του και τάσσεται στις υπηρεσίες του διοικητή του με απόλυτη υποταγή. Ο χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του σύντομα τον φέρνουν σε σύγκρουση με τους συμπατριώτες του και έτσι δε θα αργήσει να προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα. Παίζουν: Πιρς Μπρόσναν, Εντουαρντ Γούντγουορντ, Μέιναρντ Εζιάσι κ.ά. (ALPHA, 24.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ