Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

«Εφυγε» από τη ζωή ο καραγκιοζοπαίχτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΜΑΗΣ. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 17 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων.

Ο Γιώργος Μαμάης γεννήθηκε στις 14 Νοέμβρη 1933 στην Αθήνα από εργατική προσφυγική οικογένεια Κωνσταντινουπολιτών με καταγωγή από την Ανδρο.

Παιδί της Κατοχής και της ανάγκης, μπήκε νωρίς στο κίνημα ασκώντας την τέχνη του τσαγκάρη. Συνειδητός κομμουνιστής και μαχητικός αγωνιστής έδρασε στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος στην περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών βοηθώντας ιδιαίτερα με τη δημιουργία καλουπιών για την εκτύπωση προπαγανδιστικού υλικού ενάντια στη χούντα και με τη λειτουργία του παράνομου πολυγράφου του Κόμματος. Γι' αυτή του τη δράση βασανίστηκε από τη χούντα.

Η μεγάλη αγάπη της ζωής του ήταν ο Καραγκιόζης, τον οποίο υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του. Διακεκριμένος καραγκιοζοπαίχτης, ταχυδακτυλουργός και κλόουν πρόσφερε σε αμέτρητους ανθρώπους, κάθε ηλικίας, το γέλιο και τη χαρά συμμετέχοντας παράλληλα αφιλοκερδώς σε όλα τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και σε πάμπολλες κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις με τη μικρή του Σκηνή και τις μεγάλες του ικανότητες. Διαμόρφωνε με τον δικό του τρόπο τα έργα του Καραγκιόζη, που είχαν πάντοτε έναν πολιτικό χαρακτήρα και περνούσαν μηνύματα ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών και μηνύματα ενάντια στην κοινωνική αδικία.

Σαν άνθρωπος ήταν σεμνός, ακέραιος και ανιδιοτελής, ενώ από τη λαϊκή του σοφία, το πηγαίο του χιούμορ και την αστείρευτη αγάπη του για τους ανθρώπους ωφελήθηκαν τα μέγιστα όσοι τον γνώρισαν.

Ο Γιώργος Μαμάης αποτελεί για την ιστορία του Νεοελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού ένα σημαντικό κεφάλαιο και μια πηγή έμπνευσης για τους νεότερους λαϊκούς καλλιτέχνες.

Ενα είναι σίγουρο, όσοι τον γνώρισαν δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ.

Κατιλένα Π. Σταθάκου, δικηγόρος - τουρκολόγος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ