Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Διεπαγγελματική «φιέστα» εξαπάτησης των παραγωγών

Διεπαγγελματική «φιέστα» εξαπάτησης των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου στήθηκε χτες με τις ευλογίες του υφυπουργού Γεωργίας Βαγ. Αργύρη στη Σκύδρα της Πέλλας.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ροδάκινου, έγινε για το συμφέρον των παραγωγών. Ομως, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες η χτεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε «θέατρο» για ένα ρόλο, αφού στη διάρκειά της, ο πρόεδρος της ένωσης κονσερβοποιών Κ. Αποστόλου, έκοβε και έραβε. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων απαίτησαν εμπορική τιμή 58 δραχμές συν τις 16 δραχμές επιδότηση στο παραγωγό, αν είναι τελικά 16 δραχμές μιας και στην περίπτωση που ξεπεραστεί το πλαφόν το 300.000 τόνων οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν και βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Από την άλλη οι εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών που συμμετέχουν στη διεπαγγελματική ζήτησαν κατιτίς παραπάνω, για την «τιμή των όπλων». Η ουσία, πάντως, είναι με βάση τα όσα μεθοδεύονται ότι οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου θα βγουν ακόμα πιο ζημιωμένοι φέτος και θα γνωρίσουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη χτεσινή διεπαγγελματική σύσκεψη απαγορεύτηκε από το πρόεδρο των βιομηχάνων κονσερβοποιών η συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας. Ως γνωστό το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών απαιτεί τιμή 96 δραχμές το κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο, 80 δραχμές για τον κύβο και 60 δραχμές για το χυμό. Ομως οι «βουλές» της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και των εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών που συμμετέχουν στη Διεπαγγελματική είναι διαφορετικές... Κι αν γίνουν πράξη, εκτιμάται ότι οι παραγωγοί θα εισπράξουν φέτος καθαρά στο χέρι λιγότερο από 45 δραχμές το κιλό, ενώ μέχρι πέρσι -πριν την αναθεώρηση του κοινοτικού κανονισμού πέρσι τον Νοέμβρη- η ελάχιστη τιμή που έπρεπε να εισπράξουν οι παραγωγοί ήταν 96 δραχμές το κιλό. Φαίνεται, δηλαδή, ότι φέτος συνεχίζεται η πολιτική αφαίμαξης των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου, οι οποίοι πέρσι κατόπιν της περσινής διεπαγγελματικής συμφωνίας, εισέπραξαν τιμή γύρω στις 50 - 60 δραχμές το κιλό -από 96 που έπρεπε- και φέτος θα εισπράξουν ακόμα μικρότερη τιμή!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ